Pääkirjoitus 8.5.2021: Poliittisesta shakista on siirryttävä kuntavaaleihin

Viiden viikon kuluttua pidettävissä kuntavaaleissa valitaan päättäjät kuntiin. Kiire tulee, jos kunkin kunnan ajankohtaisia kysymyksiä päästään käsittelemään ennen kuin äänestäjät suuntaavat uurnille. Huomion ovat imuroineet paikallisteemoilta hallituksen puoliväliriihi sekä Euroopan unionin elpymispaketti. Puoliväliriihessä rakoilivat pahoin hallituksen rivit talouden lähivuosien hoidosta. Elpymispaketti sai ristiriitaisen vastaanoton niin hallituksessa kuin oppositiossa.

Puoliväliriihen katolle nousi keskusta. Se oli kaatavinaan hallitusta. Uhittelun asteelle jäi, kun puolueen talouden tasapainottamiseen liittyvät vaatimukset tussahtivat pääosin suutareiksi. Keskustan ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) suhteet eivät olleet ensimmäistä kertaa koetuksella. Annika Saarikkoa keskustan puheenjohtajana edeltäneellä Katri Kulmunilla oli omat haasteensa yhteistyössä Marinin kanssa.

Jatkossa mielenkiinto kohdistuu entistä enemmän Mariniin ja Saarikkoon, kun tämä kaikesta päätellen perii valtiovarainministerin salkun Matti Vanhaselta. Seuraava budjettiriihi odottaa syksyllä, ja toivottavasti silloin hallitus pääsee paneutumaan uudelleen talouden isoon kuvaan. Näin varsinkin, jos hallitukselta irtoaa energiaa koronapandemian hoidolta.

Eurooppamyönteisenä puolueena tunnettu kokoomus istahti pelisilmänsä päälle, kun se alkuun suositti kansanedustajilleen tyhjän äänestämistä Euroopan elpymispaketista. Muutaman päivän aikalisän jälkeen puolue pyörsi suosituksensa, kun kävi selväksi, että paketin hyväksymisen edellyttämä kahdenkolmasosan enemmistö ei olekaan täysin varmaa.

Oman koreografiansa esitti keskusta, jonka edustajat perustuslakivaliokunnassa ratkaisivat, että elpymispaketti edellyttää yksinkertaisen enemmistön sijaan kahdenkolmasosan kannatusta. Siinä sitä on ollut selittämistä niin kokoomuksella oppositiossa kuin keskustalla hallituksessa. Eduskunta äänestää elpymispaketista ensi viikolla. Manööverien jälkeen sen läpimeno on käytännössä varmaa.

Kuntavaalikampanjat kiertyivät loppusuoralle viimeistään, kun puolueet jättivät ehdokaslistansa. Seuraavaksi ehdokkaiden on poliittisen jargonin sijaan selkeästi kerrottava, miten he konkreettisesti edistäisivät kuntansa kehittämistä seuraavan vaalikauden aikana.

Nähtäväksi jää, millaista kampanjointia ehdokkaat pystyvät koronan puristuksissa tekemään. Tiedotusvälineiden rooli nykyoloissa korostuu. Savon Sanomat on tehnyt levikkialueellaan kuntakohtaista vaalisarjaa sekä mielipidemittauksia. Eväitä päätöksentekoon antaa myös vaalikoneemme.

Kommentoi