Pääkirjoitus 11.5.2021: Osakemarkkinoilla on jälleen huuman oireita

Kolme neljästä Helsingin pörssissä noteeratusta yhtiöstä kasvatti alkuvuonna tulostaan. Tulokset ovat kasvaneet keskimäärin kolmanneksen. Ennen viime perjantaina ensimmäisestä vuosineljänneksestään raportoineiden yritysten yhteenlaskettu liiketulos oli yli viisi miljardia euroa. Se on samalla yritysjoukolla paras summa sitten vuoden 2008 (Kauppalehti 10.5.).

Yritysten mainio menestys näkyy pörssikursseissa. Nousseet noteeraukset juoksevat usein vihreinä lukuina television uutislähetyksissä ja punaiset luvut ovat harvinaisuuksia. Laaja-alainen yritysten menestys saattaa ohjata ajattelemaan, että tästä se nyt alkaa ja mukaan on lähdettävä. Ilmassa on huuman oireita. Kurssit ovat nousseet vuodessa 50 prosenttia. Ja lisää on luvassa, sillä Yhdysvalloista käynnistyvä massiivinen elvytys yhdessä EU:n elpymisvälineen kanssa sysää maailmantalouden sellaiseen kasvupiikkiin, että talouskasvua kuvaava V-käyrä saattaa jatkua A-käyränä.

On tyypillistä, että tällaisina aikoina osakemarkkinoista kiinnostuu nopean vaurastumisen toivossa moni sellainen, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta. On hyvä, että sijoittaminen yrityksiin kiinnostaa, mutta samalla on hyvä pitää mielessä menestyksellisen osakesijoittamisen vaatima pitkäjänteisyys.

Vaikka osakekurssit ovatkin nousseet voimakkaasti ja elvytyksen ansiosta kurssien nousun odotukselle on hyvä peruste lähitulevaisuudessa, on hyvä muistaa, että mikä menee nopeasti ylös, tulee myös nopeasti alas.

Kun joka tapauksessa on selvää, että rahojen makuuttaminen pankkitileillä on varmin tae siitä, että vaurastuminen jää joko haaveeksi tai on hyvin hidasta, osakesijoittamista ei pidä vieroksua.

Sijoittajakonkari Seppo Saario katsoo (Helsingin Sanomat 10.5.), että suomalaiset eivät osaa sijoittaa varojaan. Jos osaisivat, vauraita suomalaisia olisi paljon nykyistä suurempi määrä. Hän huomauttaa suomalaisten harrastuneisuudesta veikata ja lotota ylivoimaisesti eniten pohjoismaalaisista suhteessa väkilukuun ja ostovoimaan.

Mikä menee nopeasti ylös, tulee myös nopeasti alas.

Huomautus on erityisesti nyt paikallaan, sillä sijoittaminen pörssiosakkeisiin nopeiden voittojen toivossa vertautuu lottoamiseen.

Pitkäjänteinen sijoittaminen on eri asia, sen voi aloittaa vaikka heti, jos on mitä sijoittaa ja varsin monella suomalaisella on, joskin pienistä tuloista säästäminen vaatii erityistä suunnitelmallisuutta.

Pitkäjänteinen osakesijoittaminen voi pienituloiselle tarkoittaa pienten summien sijoittamista itselle sopivin ja säännöllisin väliajoin, kurinalaisesti. Kun tähtäin on vuosikymmenten päässä, pörssin kovista nousuista ja laskuista ei tarvitse panikoitua.

Kommentoi