Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan kavaluudesta on paljon opittavaa

Koronaepidemia levisi marras-joulukuussa Pieksämäellä Valona Vanhuspalvelujen yksikössä ja johti seitsemän vanhuksen menehtymiseen. Konsulttiyritys FCG:n selvityksen mukaan virus yllätti kaikki toimijat. Sen laajamittaiseen leviämiseen ei ollut varauduttu (Savon Sanomat 12.5.).

Viruksen epäillään luikahtaneen yksikköön oireettoman kantajan mukana.

Tauti levisi niin, että 65 hoitopaikan yksikössä virus tarttui 20 asukkaaseen ja 30 työntekijään. Jos hoitoyksikössä olisi suhtauduttu koronatestattuihin ennen testitulosten valmistumista kuin sairastuneisiin, vahinkoa ei välttämättä olisi tapahtunut. Sellainen raskaan tason varautuminen olisi kuitenkin ollut äärimmäisen työläs ja kenties kalliskin operaatio ja olisi jälkikäteen saattanut vaikuttaa peräti naurettavalta siinä tapauksessa, ettei yhtään positiivista tulosta olisikaan tullut.

Valona Vanhuspalvelujen päätös selvityttää tilanne ja siihen johtaneet syyt ulkopuolisella konsulttiyrityksellä oli kaikin puolin viisas ratkaisu. Se osoitti, miten kavala koronavirus on. Samalla se muistutti, että varautumisessa on parempi mennä vähän yli kuin jäädä vähän ali. Kriisisuunnitelmia on syytä päivittää ja se työ Pieksämäellä on alkanutkin.

Yleisesti ottaen virhetapausten selvitystyössä on tärkeintä säilyttää asiallisuus. Tosiasiat esille, syyt selville ja sen jälkeen aletaan etsiä tapoja varautua paremmin, eikä syyllisen löytäminen todellakaan ole ensisijaista.