Päätoimittajalta: Kuopion valta-asemista tulee tuima taistelu

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Siltä se nyt näyttää. Kuntavaaleissa käydään Kuopiossa neljän suuren välillä tiukka mittelö. Siitä tulee huomattavasti monisyisempi kuin neljä vuotta sitten, jolloin keskusta ja kokoomus ylittivät 20 prosenttiyksikön kannatuksen vanavedessään sosialidemokraatit. Vaikka perussuomalaisten Minna Reijonen nousi ääniharavaksi, puolue jäi vihreidenkin taakse viidenneksi.

Savon Sanomien alkuvuoden aikana tekemät kaksi mielipidemittausta osoittavat, kuinka vaalitaiston loppusuoralle tullaan Kuopiossa neljän tasaväkisessä rintamassa. Paalupaikan on ottanut kolmen kuukauden aikana kannatustaan nostanut kokoomus. Seuraavina tulevat järjestyksessä perussuomalaiset, demarit ja keskusta. Kaikki neljä mahtuvat virhemarginaaliin. Taustalla vihreiden kannatuksessa on havaittavissa sulamista.

Kun äänestäjä tulee vaaliuurnille, puolueen ohella ehdokkaan henkilöllä on merkitystä. Listalla olevan yksittäisen kandidaatin menestys ei takaa puolueelle paikkaa auringossa vaan koko listan on puhuteltava äänestäjää.

Perussuomalaisten tilanne on arvaamaton. Puolueen tarjonta on laaja, mutta neljä vuotta sitten läpimenneistä suurin osa loistaa poissaolollaan. Reijonen on ehdolla samoin kuin mielipiteitä voimallisesti jakava Markus Jukarainen, mutta esimerkiksi Kimmo Kivelä on kirkkoherrana Kiuruvedellä, vasemmistoliittoon loikannut Marjaana Mikkonen jättää politiikan ja Samuli Voutila vaihtoi paikkakuntaa.

Kokoomus ja varsinkin demarit luottavat aikalailla entisiin vetureihinsa. Kokoomuksella merkittäviä luopujia ovat Nelli Berg-Väänänen ja konkaripoliitikko Pekka Kantanen, mutta edellisvaaleissa eniten ääniä saalistanut poliisi-kansanedustaja Marko Kilpi pyrkii toiselle kaudelle samoin kuin valtuustoa johtava, mutta eduskunnasta pudonnut Sari Raassina ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Allu Koskinen .

Keskusta on hakenut naisvahvistuksia maakunnasta.

Heistä nimekkäin on euroedustaja Elsi Katainen. Pielaveden pitkäaikaisen luottamusnaisen muuttaminen Kuopioon oli uutinen, mutta niin oli asettuminen ehdolle kuntavaaleissa. Toinen vahvistus tulee Siilinjärveltä. Nuorta poliitikkopolvea edustava Sallamaarit Markkanen on puolueen entinen piirin puheenjohtaja ja varakansanedustaja.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä on ehdolla ja jos vetoa pitäisi lyödä, hän hakee seuraavissa eduskuntavaaleissa revanssia.

Suuri osa äänestäjistä ei ole vielä tehnyt päätöstään. Äänestäjät tekevät päätöksiään vielä ennen uurnille menoa. Merkittävää myös on, että alhainen äänestysaktiivisuus ei ratkaise Kuopion kunnallispolitiikan suuntaan. Puolueilla on nyt aika kirkastaa vaihtoehtonsa. Siinä ei ole sijaan sometempuille.

Tasaista Kuopion gallup-kärjessä: Kokoomus nousi ohi perussuomalaisten kaupungin suosituimmaksi puolueeksi

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut