Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Murtasaaren kolumni Unelmien somessa ihminen saa kasvaa

Nuorisolla vaikuttaa olevan luottoa sosiaalisen median valoisaan tulevaisuuteen.

Hiljattain julkaistussa Lasten ja nuorten säätiön sekä Tietoevryn Unelmien some -selvityksestä ilmenee, että suurin osa nuorista uskoo viettävänsä jatkossa nykyistä enemmän aikaa somessa, vaikka vastanneet eivät tätä kovin toivottavana pitäneetkään.

Mielenkiintoista oli myös, että 78 prosenttia nuorista uskoo käyttävänsä sosiaalista mediaa yhä enemmän maailmankuvansa laajentamiseen.

Lisäksi kyselyyn vastanneista reilusta 700 nuoresta noin 60 prosenttia uskoo, että tulevaisuudessa sosiaalinen media auttaa ihmisiä ymmärtämään yhä paremmin muiden mielipiteitä ja näkemyksiä. Tulevaisuuden aikaperspektiivinä kyselyssä oli viisi vuotta.

Kyselyn otanta ei ole järin suuri, mutta tietäen nuoren mielen taipumuksen optimismiin, voi hyvinkin otaksua, että ilmapiiri nuorten keskuudessa on yleisesti samankaltainen.

Valitettavasti nuorten somemyönteisyyden päällä on tumma pilvi. Keski-ikäiset öyhöttäjät.

Nuorten somemyönteisyyden päällä on tumma pilvi.

Esimerkkejä olisi lukuisia, mutta otetaanpa yksi tältä viikolta.

Helsinkiläisen Kivinokan kesäteatterin Uppo-Nalle-näytelmä joutui kulkutautimyönteisten hampaisiin, koska näytelmässä mainittiin sana rokote. Vihapuhe levisi somesta sähköpostiin ja puhelimiin. Teatterinjohtajan mukaan väkivallallakin uhattiin.

Kuinkas kävi? Iski itsesensuuri. Näytelmässä ei puhuta enää rokotteista.

Tulee 90-luvun puoliväliä ja armeijaa ikävä. Alokas Murtasaari lyötiin mahalleen penkkiin. Pari piikkiä pakaraan, pari olkavarteen. Seuraavana päivänä täyspakkausmarssille Mikkelin metsiin.

Se oli 90-luvun ajankuva. Entä nyt?

Keski-ikäinen someöyhöttäjä ottaa kohteekseen merivedessä marinoidun ja sahajauholla täytetyn nallen, joka kuvitteellisesti haluaisi rohkeusrokotteen. Pesuveden mukana menee sananvapaus.

Eläköön 2020-luku!

Toki kyselyyn vastannut nuorisokin on tietoinen verkon vihapuheesta. He haluaisivat nähdä somen parempana, mutta ovat huolissaan Uppo-Nallea pöllyttävistä idiooteista.

Kyselyn pohjalta tehdyssä raportissa on huima nippu hyviä ohjeita, miten sosiaalisesta mediasta voisi tehdä paremman. Mielestäni ne kiteytyivät aika hyvin 18-vuotiaan henkilön lausahdukseen:

– Unelmieni somekanavassa ihmisten virheet hyväksytään ja ihmisille annetaan kasvaa. Nykyään cancel-kulttuuri vie tätä aspektia pois somekanavista, eikä kukaan enää uskalla tehdä virheitä ja oppia niistä.