Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perintäalan valvontaa on tiukennettava

Vapaaehtoinen perintä on varsin villiä puuhaa, osoittaa Helsingin Sanomien selvitys, jota varten lehti oli käynyt läpi kaikki Suomen perintäyhtöiden toimintaa valvovan Etelä-Suomen aluehallintoviraston kaikki 57 valvontapäätöstä viime vuoden alusta lähtien tämän vuoden toukokuun puoliväliin saakka (Helsingin Sanomat 23.5.). Alalla toimii noin 80 yritystä. Esimerkkitapaukset osoittavat, että perintäala rikkoo toistuvasti lakia ja hyvää perintätapaa, mikä on saanut muun muassa kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) tekemään kirjallisen kysymyksen perintäyhtiöiden lepsusta valvonnasta.

Ongelmallista perintää vaikuttaa harjoittaneen erityisesti kuopiolainen Ropo Capital, joka vakuuttaa kotisivullaan, että yrityksen "perintäprosessit noudattavat aina voimassa olevaa lainsäädäntöä ja hyvää perintätapaa". Avin päätöksistä kaksi koskee Ropoa. Avin mukaan Ropon laiminlyönnit ovat olleet vakavia, toistuvia ja pitkäaikaisia. Nyttemmin Ropo ei enää velvoita perinnästä lisätyökuluja ja myös avi katsoo Ropon luopuneen lainvastaisesta toiminnasta.

Perintäyhtiön asiakkaaksi joutuneella ei ymmärrettävästi ole usein voimavaroja ryhtyä taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Siksi perintälakia on korjattava niin, että se varjelee velallisia väärinkäytöksiltä. Sanktioita on myös kiristettävä. Lisäksi valvontaviranomaiselle pitää antaa oikeus tehdä tarkastuksia perintäyhtiöihin ilman etukäteisilmoitusta. Silloin perintäyhtiöillä on todellinen riski jäädä kiinni lainvastaisuuksista.