Pääkirjoitus 26.5.2021 Arvokas äänioikeus velvoittaa äänestämään

Suomalaisen edustuksellisen demokratian juhla-aikaa ovat kaikki ne päivät, jolloin äänioikeutetuilla kansalaisilla on mahdollista äänestää. Tänään on taas sellainen päivä.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään koko maassa ja jatkuu aina 8. kesäkuuta saakka. Ulkomailla äänestysaika on 2.-5. kesäkuuta. Varsinainen kuntavaalipäivä on 13. kesäkuuta. Äänestysmahdollisuuksia on runsaasti. Yksin Kuopiossa voi äänestää ennakkoon 17 eri paikassa. Vaalipäivänä äänestyspaikkoja on 49.

Kyse on oikeudesta äänestää. Siis oikeudesta kertoa oma mielipide siitä, kuka olisi hyvä henkilö hoitamaan yhteisiä asioita kotikunnassa.

Vapaassa demokratiassa äänioikeus tarkoittaa myös vapautta olla äänestämättä tai äänestää millä tahansa perusteella ketä tahansa ehdolla olevaa ihmistä. Uurnaan voi pudottaa myös tyhjän äänestyslipun, josta tosin on vaikea päätellä, mitä se tarkoittaa.

Koronan vuoksi kuntavaaleissa on tarjolla myös drive in-äänestysmahdollisuus kaikille niille, joilla on todennäköinen tai mahdollinen korona-altistus.

Perinteisesti vaaleja ennen jokainen äänioikeutettu on saanut oikeusministeriöltä ilmoituksen, joka kertoo äänioikeudesta. Vaikka ilmoitukset on postitettu jo viime viikon tiistaina ja keskiviikkona, kaikki eivät olleet sitä saaneet vielä tiistainakaan, mikä kertoo osaltaan postinjakelun tilasta.

Äänen osoitteen etsinnässä voi käyttää apuna vaalikonetta.

Kenelle sitten antaa äänensä? Jos ehdokkaiden joukossa ei ole yhtään sellaista tuttua ihmistä, jonka haluaa edustavan itseään, valinnan voi kohdistaa julkisuudesta tuttuihin tai uppo-outoihin. Äänen osoitteen etsinnässä voi käyttää apuna vaalikonetta, jollainen on esimerkiksi Savon Sanomien verkkosivustolla.

Äänestäjän sopii tarkastella ehdolle asettuneita hyvinkin kriittisesti ja kyseenalaistaen. Ehdokkaalle voi soittaa tai häntä voi tarttua hihasta vaalitilaisuudessa, joita jo turuilla ja toreilla on järjestetty.

Samalla on hyvä muistaa armollisuus jo aikaisemmin päättäjänä toimineita kohtaan. Kukaan ei ole valmis päättäjä heti, kuten politiikan jo jättänyt Seppo Kääriäinen (kesk.) äskettäin totesi viisaasti peräänkuuluttaessaan savolaista riidatonta ilmapiiriä ( Savon Sanomat 25.5.).

Vaikka äänioikeus ei ole velvollisuus tai pakko, suomalaisen edustuksellisen demokratian kunniakas historia velvoittaa äänestämään. Sitä paitsi uutiset maailmalta muistuttavat lähes päivittäin, miten demokratia ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut