Pääkirjoitus 27.5.2021: Ministereiden vaihtuvuus aiheuttaa joutokäyntiä

Ministerinsalkkujen kantajia vaihdetaan tänään virallisesti tasavallan presidentin esittelyssä ja valtioneuvoston yleisistunnossa. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ottaa vastaan valtiovarainministerin tehtävät ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tiede- ja kulttuuriministerin tehtävät.

Saarikko on jo neljäs valtiovarainministeri tällä vaalikaudella. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa tehtävää hoiti Mika Lintilä (kesk.), joka on nyt elinkeinoministeri. Lintilä valikoitui tehtävään siksi, että keskustan puheenjohtajuus oli vaihtumassa syksyllä 2019, eikä tärkeimmälle paikalle haluttu päästää kumpaakaan pääehdokasta Antti Kaikkosta tai Katri Kulmunia. Saarikko jäi äitiyslomalle elokuussa 2019 ja hänen tilallaan tiede- ja kulttuuriministerinä työskenteli Hanna Kosonen (kesk.).

Matti Vanhanen otti valtiovarainministeriyden vastaan, kun Katri Kulmuni luopui tehtävästä esiintymiskoulutuksen rahoitussotkun vuoksi.

Keskusta ei ole ainoa ministereiden vaihtaja. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti jo eroavansa Postin omistajaohjaukseen liittyneiden epäselvyyksien vuoksi, mutta eronpyyntö jäi Rinteen hallituksen kaatumisen jalkoihin. Pääministeriksi nousi liikenne- ja viestintäministerin paikalta Sanna Marin (sd.). Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sai omistajaohjauksen kontolleen Marinin hallituksessa ja Paatero saattoi jatkaa kuntaministerinä. Rinteen hallituksen työministeri oli Timo Harakka (sd.), josta tuli liikenne- ja viestintäministeri Marinin jälkeen. Vasemmistoliitossa puolestaan puheenjohtaja Li Andersson on äitiyslomalla ja hänen tilallaan opetusministerinä työskentelee Jussi Saramo (vas.)

Syyt kaikkiin vaihdoksiin ovat ymmärrettäviä ja loogisia, mutta vain niiden mielestä, jotka ovat jaksaneet herkeämättä seurata vaihdoksiin johtaneita tapahtumaketjuja. Sellaisia ihmisiä on lopulta kovin vähän. Enemmän on heitä, jotka katsovat, että ministereiden tuolileikit voisivat jäädä vähemmälle.

Puolueiden sisäiset kähinät vievät energiaa, ennen ja jälkeen ministerivalintojen. Ehdolla on aina enemmän ihmisiä kuin voi tulla valituksi. Lisäksi alueellisen edustavuuden ylläpito puhuttaa. Savo-Karjalan vaalipiirin edustus hallituksessa jäi yhä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) varaan. Liekö lohtu, että sentään Kurvisen vaimo on syntyjää Siilinjärveltä.

Valtioneuvoston jäseniä palvelee iso joukko virkamiehiä eri ministeriöissä ja valtioneuvoston kansliassa. He ovat tottuneet siihen, että ministereitä tulee ja menee. Silti on selvää, että ministerinvaihdokset kesken vaalikauden aiheuttavat joutokäyntiä, joka on asioiden hoitamisesta pois.

Ehdolla on aina enemmän ihmisiä kuin voi tulla valituksi.

Kommentoi