Korruptio-sana on johdettu latinankielisestä sanasta corrumpere, joka tarkoittaa turmelusta ja pahaan viettelemistä. Sanan syntyhistoria kuvaa hyvin vaikutusvallan väärinkäyttöä edun tavoittelemiseksi ja havahduttaa tiedostamaan, miten se eri ilmenemismuotoineen on kietoutunut myös suomalaiseen yhteiskuntaan, vaikka korruptio onkin kansainvälisisten selvitysten mukaan Suomessa vähäistä moneen muuhun maahan verrattuna. Ilmiö on niin moniulotteinen, että sen torjumiseksi valtioneuvoston on todellakin ollut välttämätöntä laatia korruptionvastainen strategia. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) julkisti sen torstaina.
Eturistiriidat ja kaksoisroolit on helppo tunnistaa paheksuttavan korruption piiriin samoin kuin sukulaisten ja tuttavien suosiminen. Tosin paheksuttavana sitä ei ole aina pidetty, eikä taideta vieläkään pitää. Asevelihinta on yksi yhä käytössä oleva sana, jonka syntyhistoria perustuu nimenomaan korruptioon. Sodassa syntyneeseen aseveljeyteen vedoten tilanteesta riippua joko annettiin alennusta tai maksettiin ylihintaa, alennuksen antajan tai ylihinnan maksajan edustaman organisaation kustannuksella, oli se sitten kunta, valtio, yritys tai yhteisö.
Oikeudettomien etujen eli lahjusten antamista ja vastaanottamista on helppo paheksua, etenkin silloin, kun itse ei ole osapuolena. Sen sijaan kartelleja ja kilpailulain vastaista toimintaa saattaa olla jo vaikeampi tunnistaa ja havaita, etenkin silloin kun ilmiö on asettunut taloksi ja on tullut itsestäänselväksi osaksi yrityksen toimintakulttuuria. Asiaton vaikuttaminen toisen henkilön päätöksiin voi myös olla korruptiota.
Julkisuudessa paheksutaan usein pyöröovi-ilmiötä, jolla tarkoitetaan päättäjien siirtymistä julkiselta sektorilta yksityiselle tai päinvastoin. Tilanteissa todella piilee korruption riski, mutta sen välttämiseksi siirtymisille onkin asetettu määräaikoja. Nekään eivät aina riitä, voihan siirtyminen yrityksen palvelukseen olla jopa palkkio poliitikkona tehdyistä palveluksista.
Korruption riski on kenties sekä suurimmillaan että arkisimmillaan silloin, kun elinkeinoelämän edustajat ja kuntien luottamushenkilöt yhdessä virkamiesten kanssa kohtaavat osapuolten tärkeänä pitämän hankkeen edistämisen merkeissä. Päätösten valmistelu salassa tai sisäpiirin kesken on tyypillistä, kun eettisten seikkojen pelätään vaarantavan hyvien asioiden toteutumista. On myös mahdollista, että hankintalain vaatima kilpailutus toteutetaan sisällyttämällä tarjouspyyntöön vaatimus, joka rajaa kilpailijoita pois.
Korruption estämiseksi on välttämätöntä ymmärtää, miten kaikki korruptio ei ole rikollista, mutta aina se on vahingollista ja epäoikeudenmukaista.
Asevelihinta on yksi yhä käytössä oleva sana.