Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Diktaattori on paennut diktaattorin taskuun

Valko-Venäjän presidentiksi itseään tituleeraava Aljaksandr Lukašenka on tyypillinen harhainen diktaattori. Tahto roikkua vallassa on loputon. Lukasenka haluaa olla kuin Vladimir Putin Venäjällä tai Xi Jinping Kiinassa. He hallitsevat valtioitaan vähintään niin kauan kuin jalka nousee.

Lukašenka on lähempänä Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia. Heistä kumpikaan ei ole myöntänyt vaalitappiotaan.

Trump usutti kannattajiaan hävyttömästi hulinoimaan demokratian kehtoon kongressiin. Maan hallintojärjestelmä kesti tulikokeen. Trump sai lähteä Valkoisesta talosta. Hänen näkyvin perintönsä on kahtiajakautunut kansa ja koventunut kielenkäyttö.

Valko-Venäjän väkivaltakoneisto on kohdellut kansalaisia kovakouraisesti mieliosoituksissa, jotka kiihtyivät peukaloitujen presidentinvaalien jälkeen. Toimintatapaan kuuluu, että Lukašenka on lujittanut asemaansa vangitsemalla opposition keskeisiä voimia tai ajamalla heitä maanpakoon.

Maan sisäinen puhdistuskaan ei näytä riittävän. Siitä saimme konkretiaa, kun halpalentoyhtiö Ryanairin matkustajakone pakotettiin laskeutumaan Minskiin. Perustelu oli pommiuhka. Oikea syy oli, että matkustajana ollut valkovenäläisaktivisti Raman Pratasevitš vangittiin. Siitä tulikin todistusaineistoa, kun valtakoneiston terroristiksi nimeämä Pratasevitš esiintyi "tunnustusvideolla".

Kömpelösti peiteltyyn operaatioon tietysti lupa suoraan Lukašenkalta, mutta mitä naruja vetelee Putin? Lukašenkalta on hakenut presidentinvaalien jälkeen tukea Venäjältä. Perin kummallista olisi, jos siellä ei oltu millään tavalla asiasta etukäteen tietoisia.

Venäjä tulee piirtäneeksi etupiirinsä rajaa. Samaa se yrittää Ukrainassa, jossa Venäjä käyttää sotilaallista voimaa. Ikävä kyllä myös Ukrainan selkkaukseen liittyy matkustajakone. Venäjän tukemat kapinalliset ampuivat ohjuksella alas malesialaisen matkustajakoneen.

Loppuun pehmeää diplomatiaa.

Jääkiekon MM-kisat piti järjestää Riikan ohella Minskissä. Ne siirrettiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajasta Rene Faselista huolimatta kokonaan Latviaan. Fasel tiedetään lämpimistä suhteistaan sekä Lukašenkaan että Putiniin. Se olisi ollut irvokasta, jos kansainvälinen lento olisi pakotettu Minskiin samanaikaisesti kun kaupungissa pelataan kansainvälistä jääkiekkoa.

No, pian Pietarissa pelataan jalkapallon Euroopan mestaruudesta ja vangittu oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on saamassa uusia syytteitä. Ihmisoikeustilanteella ei voi kehua Kiinassa eikä Qatarissakaan. Toisessa järjestetään seuraavat talviolympialaiset, toisessa jalkapallon MM-kisat.