Rokotuksiin ei pidä luottaa liiaksi

Koronavirus on osoittautunut jälleen arvaamattomuutensa, sillä Kanta-Hämeessä sairaalaepidemioita aiheuttanut koronaviruksen Intian-variantti on ohittanut varotoimia, jotka ovat aikaisemmin estäneet tehokkaasti viruksen leviämistä. Tartunnan saaneiden joukossa on toistakymmentä sellaistakin, jotka ovat saaneet jo kaksi rokoteannosta.

Kaikkiaan Suomessa on laskettu olevan lähes 2000 ihmistä, jotka ovat sairastuneet koronaan, vaikka he ovat saaneet yhden tai kaksi koronavirusrokotusta.

Suuri osa sairastuneista on nuoria. Se on lähtökohtaisesti myönteinen seikka, sillä tauti on erityisen vaarallinen vanhusväestölle. Koronaan kuolleista 87 prosenttia on ollut yli 70-vuotiaita.

Sairastumistapaukset osoittavat, että rokotettujen on viisasta noudattaa samoja hygieniarutiineja kuin ennen rokotuksia paitsi itsensä etenkin monisairaiden varjelemiseksi taudilta.

Vaikka rokotteiden teho sairastumisen estäjänä on heikentynyt, rokotteet ovat kuitenkin estäneet tehokkaasti vakavan tautimuodon ilmenemistä. Siksi rokotuksilla on yhä tärkeä rooli koronapandemian hoidossa.

Onneksi rokotukset myös etenevät jokseenkin suunnitellusti. Esimerkiksi Kuopiossa koronarokotusten ikähaarukka laajeni. Ajan rokotukseen voivat varata kaikki 45 vuotta täyttäneet sekä 16-69-vuotiaat THL:n riskiryhmään 1 tai 2 kuuluvat henkilöt. Rokotuksiin kannattaa hakeutua heti, kun se on mahdollista.

Kommentoi