Pääkirjoitus 2.6.2021: Pääministerin sijasta voi moittia lain tulkintaa

Pääministerin ateriaedusta on kehkeytynyt näytelmä, jossa tunne ja puoluepoliittiset intohimot ovat vieneet enemmän kuin järki. Kyse on taloudellisesti pienestä, mutta periaatteellisesti tärkeästä asiasta, joka sen vuoksi pitää selvittää. Jos valtioneuvoston kanslia olisi tiedon pihistämisen sijasta nopeasti ja avoimesti näin tehnyt, olisi kahakka luultavasti jo nyt ohi.

Iltalehti kertoi viime viikolla, että pääministeri Sanna Marin on pääministerin virka-asunnossa asuessaan nauttinut aamiaisetua, jonka arvo on noin 300 euroa kuukaudessa. Tällaisen uutisen julkaisemisessa ei ole journalistisesti mitään arveluttavaa, ei edes vaalien alla.

Uutisen painoarvo ei kuitenkaan kasvanut, vaikka viikonvaihteessa selvisi, että pääministerin saaman ateriaedun arvo olikin suurempi eli keskimäärin noin 850 euroa kuukaudessa. Aamiaistarvikkeiden lisäksi pääministerille on toimitettu myös kylmiä aterioita.

Ongelma ei ole edun suuruus, vaan se, onko ministeripalkkiolakia tulkittu väärin. Laki antaa pääministerille verottoman asuntoedun, mutta siinä ei mainita ateriaetua. Verohallinnolta haetaan nyt ratkaisua siihen, pitäisikö ateriaedusta normaalin käytännön mukaisesti maksaa vero.

Puoluepoliittinen mittelö asian ympärillä on joutavaa puolin ja toisin.

Verottaja puuttuu tarkasti kaikkiin tavallisen palkansaajan työnantajiltaan saamiin etuihin. Saman pitää luonnollisesti koskea myös pääministerin työsuhde-etuja. Jos toisin halutaan, on asiasta säädettävä laissa. Valtioneuvoston kanslian tulkinta nykyisestä laista vaikuttaa kestämättömältä.

Pääministeri Marinia tulkinnasta on turha arvostella. Hän on toiminut niin kuin häntä on ohjeistettu toimimaan. Aina voi tietenkin kysyä, eikö valtakunnan johtavan poliitikon pitäisi pohtia saamiensa etujen oikeutusta. Hyvä käytäntö Suomessa kuitenkin on, että poliitikot eivät itse päätä palkkioistaan ja muista työhönsä kuuluvista eduista.

Puoluepoliittinen mittelö asian ympärillä on joutavaa puolin ja toisin.

Valtioneuvoston kanslian toiminta ei tässäkään tapauksessa kuitenkaan vakuuta. Kesti aivan liian pitkään, ennen kuin kanslia pystyi kertomaan tarkasti mistä oikein on kysymys. Pääministerin käyttämän ateriaedun suuruuskin selvisi vasta sen jälkeen, kun julkinen keskustelu oli vellonut jo päiviä.

Kaiken lisäksi valtioneuvoston kanslia mitä ilmeisimmin tietämättömyyttään sotki vyyhtiin myös entisen pääministeri Paavo Lipposen, jonka pääministerikausilla nykyinen ministeripalkkiolaki ei ollut vielä edes voimassa. Lipposen puoliso Päivi Lipponen joutui oikomaan kanslian lausuntoja syystäkin harmissaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut