Keskustalla on yksinäistä keskustassa

Seppo Rönkkö

Seppo Rönkkö

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko kiertää kuntavaalien alla maata kuin viitapiru sen kuin koronavirus antaa myöten. Niin oli Pohjois-Savossa viime sunnuntaina, jossa hän aloitti aamulla Suonenjoella ja päätti päivän illalla Kiuruvedellä. Siinä välissä olivat tilaisuudet Kuopiossa ja Iisalmessa.

Kuntavaalien siirtäminen huhtikuulta viikon päähän ovat toki saaneet muitakin puoluejohtajia liikkeelle. Kokoomuksen Petteri Orpo oli Kuopion torilla eilen. Ministereistä Sanna Marin (sd.) ja Maria Ohisalo (vihr.) ovat pitäneet matalampaa profiilia.

Keskustakoneiston vahvuuksia on perinteisesti ollut vahva kenttätyö tupailtoineen. Korona-aikana toreille ja tupiin on ollut kytö alhaisia kannatuslukemia katsellessa.

Siinä on ollut aikaa miettiä puolueen isoa linjaa. Tekikö keskusta megaluokan virheen, kun se lähti vaalitappion jälkeen hallitukseen? Se kuvitteli lähteneensä vanhaan kunnon punamultakoneeseen, mutta monen mielestä se onkin punakoneessa.

Eikä puolueen linjan ymmärtämistä tee helpommaksi, että Juha Sipilä (kesk.) vei puoluetta oikealle ja meni valitsemaan ministeriksi Anne Bernerin.

Vaikka Sipilä on Pohjois-Pohjanmaalta ja Saarikko Varsinais-Suomesta, Saarikko on terävöittänyt edeltäjänsä Katri Kulmunin linjaa, jossa maakunnat keskuskaupunkeineen korostuvat. Ajatus on, että keskustalla on maakunnissa enemmän puolustettavaa kuin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa saavutettavaa.

Niin kuin Kuopiossa, jossa keskustalaiset jännittävät kuntavaaleissa, säilyykö ykköspuolueen asema.

Henkilövalinnat sen kertovat. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on juureva pohjalainen, jonka supliikkia lienee edesauttanut savolaisvaimolta tulleet vaikutteet. Kurvisen vaihtoehtona väläyteltiin Saarikkoa äitiysloman aikana tuurannutta savonlinnalaista Hanna Kososta, mutta keskusta kaipasi ministeriryhmäänsä enemmän näkyvyyttä ja koeteltua poliittista vääntövoimaa kuin naista Saarikon rinnalle.

Kurviselta vapautuneeseen eduskuntaryhmä puheenjohtajan tehtävään tuli Juha Pylväs Ylivieskasta.

Pohjois-Savossa ja Savo-Karjalan vaalipiirissä laajemminkin puutteena on puolueesta riippumatta oma ministeri. Seppo Kääriäisen (kesk.) ja Kari Rajamäen (sd.) jalanjäljille ei ole ollut tunkua, kun Anu Vehviläinen (kesk.) on puhemiehenä päivänpolitiikan yläpuolella.

Iisalmelainen Riikka Pirkkalainen työskentelee puoluesihteerinä. Tehtävässä ei kuitenkaan tehdä niinkään valtakunnan politiikkaa vaan rasvataan puoluekoneistoa. Siinä keskustalla juuri tällä hetkellä työsarkaa riittää.

Kommentoi