Pääkirjoitus 4.6.2021: Kuopion kauppapaikoissa tarvitaan seuraava loikka

Kuopio on merkittävä kaupan keskittymä Savossa. Iso askel otettiin vuonna 2012, kun kauppakeskus Matkus ja Ikea avattiin eteläisessä Kuopiossa. Ikean vetovoima ja monipuolinen kauppakeskus tekivät Kuopiosta houkuttelevan asiointikohteen myös kauempaa maakunnasta ja sen ulkopuoleltakin.

Seuraavalle loikalle olisi tarvetta, jotta Kuopio ei jää polkemaan paikalleen. Osuuskauppa uudistaa Prismaansa parhaillaan 35 miljoonalla eurolla. Mitä sen jälkeen?

Kuopion kaupungin on huolehdittava hyvästä tonttitarjonnasta. Hyvistä tonteista on selvästi pula ja kaupunki voisi olla aktiivisempi löytääkseen ratkaisuja yritysten tarpeisiin.

Yksi iso avaus on Tasavallankadun yritysalueen kaavoitus. Eteläinen sisääntuloväylä Kuopion keskustaan on viimeinkin päivittymässä 2000-luvulle. Asemakaavan muutoksesta järjestetään etäyleisötilaisuus ensi keskiviikkona. Rakentaminen alkaa alueen länsireunalta Leväsentien risteyksestä, jonne on jo tulossa uusi Motonet. Erikoisliikeketjun takana on voimakkaasti kasvanut Broman Group.

Kaava-alueella on nykyisin joutomaata ja vanhentuneita liiketiloja. Muista tulijoista ei ole vielä varmistettua tietoa, mutta alue houkuttelee varmasti erikoiskauppaa, kuten kodinelektroniikan toimijoita. Moni on varmasti kiinnostunut paremmin saavutettavista väljemmistä tiloista liiketoimintansa kehittämiseksi. Keskittymät tuovat oman hyötynsä asiakasvirtoihin.

Kaava-alue jaettiin kahtia ensimmäisen vaiheen nopeuttamiseksi. Onko se sitten joustavuutta vai taustalla olevaa jähmeyttä ja epävarmuutta suuremman kokonaisuuden edistämisestä?

Kuopion kaupungin on huolehdittava hyvästä tonttitarjonnasta.

Samaan aikaan olisi jo viimeinen hetki saada ratkaisu myös Keskon omistamalle entiselle Kuopion Liikenteen tontille. Se sijaitsee kaava-alueen ulkopuolella Saaristokadun puoleisessa päädyssä, mutta on välttämätön osa alueen kehittymisen kannalta.

Keskokin on pitänyt paikkaa erinomaisena kauppapaikkana ja vuosi sitten puheissa oli pieni Citymarket tai tavallista suurempi K-Supermarket. Päätöksiä ei ole kuulunut.

Kaupan jättiläinen Kesko on ratkaisujen edessä myös alueen toisessa päässä Leväsentien toisella puolella. Entiset K-Raudan tilat ovat vapautumassa taas uuteen käyttöön, kun vuokralaisena olleen Servican sopimus on päättymässä. Mikäli optiota ei käytetä, Kesko aikoo käyttää tonttia taas omiin tarpeisiinsa (Savon Sanomat 25.5.).

Kuopiossa on hyvä tarjonta, mutta kaikki kaupanalan merkittävät toimijat eivät vielä kaupungissa ole. Moni haluaisi myös päivittää paikkaansa parempaan. Kaupungin on vastattava kysyntään.

Kommentoi