Jussi Murtasaaren kolumni Vaalikoneella on merkitystä

Nimimerkki Asiaan perehtynyt totesi Savon Sanomien Lukijan sanomat -palstalla seuraavaa:

– En äänestä ehdokasta, joka ei osallistu vastaamalla vaalikoneen kysymyksiin.

Tyly toteamus, mutta kuvastaa myös sitä, että vaalikoneilla on yhä enemmän merkitystä suomalaisille.

Esimerkiksi Uutissuomalaisen gallupista kävi tällä viikolla ilmi, että 52 prosenttia suomalaisista mainitsee ensisijaiseksi tiedonhankintakanavakseen vaalikoneet. Koneen merkitys korostuu erityisesti nuoremman ikäpolven keskuudessa. Kyselyn mukaan alle 30-vuotiaista 69 prosenttia pitää vaalikoneita ensisijaisena keinona löytää ehdokas.

Samansuuntaista viestiä kertoi politiikan tutkija Sami Borgin ja journalistiikan tutkija Kari Koljosen viime syksynä julkaistu, vaalikoneisiin keskittyvä tutkimus Käyttöliittymä vaaleihin.

Suomi on Hollannin ohella vaalikoneiden kärkimaa. Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa suomalaisille oli tarjolla yli 20 vaalikonetta Mistä moinen?

Onko Suomessa hurjan hyviä vaalikoneita?

Tutkijat arvelevat, että avoin listavaalijärjestelmä, jossa valitaan puolueen ohella ehdokas, houkuttaa vaalikoneen pariin. Yhtä lailla kynnys vaalikoneiden käyttämiselle on ylipäätään matala, koska ehdokkaisiin tutustuminen on tarjolla verkossa muutaman klikkauksen päässä.

Vaan tarjoavatko suomalaiset vaalikoneet aidon katsauksen ehdokkaiden ajatusmaailmaan?

Väitän, että ainakin yritys on kova. Kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi savolaisille lukijoille suunnattua Savon Sanomien vaalikonetta (savonsanomat.fi/vaalikone) on rakennettu huolella yhdessä muiden Savon Median lehtien kanssa. Halusimme tehdä kysymyksistä laaja-alaisia sekä ratkaisu- ja arvokeskeisiä.

Totta kai kehitettävääkin löytyy. Kuntavaalikoneen julkaisemisen jälkeen aloin miettiä, olisiko kysymysten tekemisessä kannattanut osallistaa lehden lukijoita.

Tällä hetkellä vastaisin kyllä.

Lisäksi ehdokkaiden kutsuminen vaalikoneeseen pitäisi olla nykyistä vaivattomampaa. Tämä onkin jo otettu työlistalle ja yritetään ratkaista vaalikoneen seuraavassa versiossa.

Vaalikone ei tietenkään ole kaikille graalin malja, josta hörppäämällä kirkastuu näkemys omasta ehdokkaasta. Yhteiskunnallisen keskustelun sekä uutisoinnin seuraaminen päätöksenteon tukena on suositeltavaa ihan meille kaikille.

Voin tässä kohtaa olla jäävi, mutta sanonpa sen silti. Olen kokenut mainioksi kuntapolitiikan ymmärryksen avaajaksi Savon Sanomien Kohti kuntavaaleja -juttusarjan. Sarjan artikkelit on koottu omalle sivustolleen savonsanomat.fi-palveluun.