Äänestä nyt, jos et ennätä sunnuntaina

Kuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tänään. Monella äänioikeutetulla on kesäsunnuntaina kaikenlaista tekemistä, johon äänestäminen ei välttämättä hyvin sovi tai hyvistä aikomuksista huolimatta se saattaa unohtua. Jos ääni on vielä antamatta, kansalaisoikeutta kannattaakin käyttää nyt jossakin lukuisista ennakkoäänestyspaikoista, sillä varsinaisena vaalipäivänä ensi sunnuntaina mahdollisia äänestyspaikkoja on tarjolla kullekin äänestäjälle vain yksi.

Vaikka ennakkoäänestyksen uurnat ovat pian olleet auki viikon pitempään kuin normaalisti ennen varsinaista vaalipäivää, kansalaiset ovat tähän mennessä äänestäneet varsin laiskasti. Tosin myös viime kerralla vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysinto jäi vähäiseksi. Tuolloin ennakkoon äänesti 26,6 prosenttia äänioikeutetuista. Vaalipäivänä äänensä antoi 32,2 prosenttia. Äänestysaktiivisuus jäi 58,9 prosenttiin.

Ennakkoon äänestämisen mahdollisuuden merkitys on ollut korostuneen suuri kansanvallan toteutumisen näkökulmasta aina vuodesta 1990 lähtien, jolloin Suomessa siirryttiin kahden varsinaisen vaalipäivän vaalitoimituksesta yhteen vaalipäivään.

Kuntavaalit ovat kuntalaiselle hyvin tärkeät vaalit, joissa ratkeaa, ketkä kaikki päättävät kuntalaisten arkeen vaikuttavista asioista seuraavat neljä vuotta. Siksi juuri sinun äänesi on tärkeä. Henkilökortti siis mukaan ja kipin kapin äänestämään, esimerkiksi kauppareissun lomassa.

Kommentoi