Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka-Pekka Räsäsen kolumni Laiskurit, tavoitelkaa 80 tunnin työviikkoa!

Huawein tietoturvajohtaja Mika Lauhde väläytteli Kauppalehdessä (4.6.) näkemyksiään työnteosta. Lauhteen mielestä Suomi voisi kiriä kiinni kuilun Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jos maassamme ryhdyttäisiin tekemään seitsenpäiväistä työviikkoa. Kuinka piristävä ajatus!

Lauhde katsoo Kauppalehden haastattelussa kaihoisan oloisesti Kiinaan, jossa halukkaista tekijöistä ei ole pulaa. Huaweille on kuulemma turha pyrkiäkään, jos ei ole yliopiston kolmen prosentin parhaimmistoa.

Kun tämä kiinalainen huippuosaaja raivaa tiensä töihin, Huawei saa työntekijän, jolle tarvitsee maksaa vain 30 000 euroa vuodessa, mutta joka kuitenkin tekee 80 tunnin työviikkoa kymmenen päivän vuosilomalla.

Te laiskurit, jotka nyt vetäisitte aamukahvin sieraimeen, teille kerron, että Lauhde itsekään ei ole pekkaa pahempi: hän kertoo tekevänsä koko ajan yli 80-tuntista työviikkoa. Kesälomaa hänellä ei ole ollut neljään vuoteen. Mikä mies!

Olen nyt vähän huono ihminen ja myönnän, että minulla on ollut viime aikoina hieman työperäistä stressiä. Työ on mielenkiintoista, mutta tuntuu, etten palaudu siitä viikonloppunakaan. Alitajunta potkaisee hereille öisinkin. Onneksi nurkan takana vaaniva kesäloma auttaa jaksamaan.

En koe, että nykyistä työmäärää yhtään lisäämällä saavuttaisin parempia tuloksia.

Olisiko jo aika painaa jarrua?

Hyvinvoinnin ja taloudellisen kasvun tavoitteleminen on toki ihmiselle luontaista. Suomeksi: rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Ihmiskunnan rikkain prosentti aiheuttaa kaksi kertaa niin paljon ilmastopäästöjä kuin koko vähävaraisin puolisko meistä. Tieto perustuu brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin viime vuonna julkaisemaan laajaan tutkimukseen.

Maailman rikkaimpaan prosenttiin pääsee tienaamalla yli 100 000 dollaria ja rikkaimpaan kymmeneen prosenttiinkin ansaitsemalla yli 35 000 dollaria vuodessa.

Olisiko jo aika painaa jarrua? Tulisimmeko kenties toimeen vähemmällä yltäkylläisyydellä? Onko meidän todella välttämätöntä etsiä ruokakaupan juustotiskiltä 427 erilaisen juuston joukosta sitä oikeanlaista manchegoa avokadopastan sekaan?

Työmäärän ihannoimisen sijaan itse kunkin tulisi antaa enemmän aikaa rakkaimmilleen. Kuolinvuoteellaan kukaan ei harmittele, ettei ole tehnyt enemmän töitä.

Yhteiskunta ei pyöri ilman työtä. Mutta ammattitaitoisessa työssä määrä ei koskaan korvaa laatua.

Ei koskaan.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.