Seurakuntien kehittämistä ei saa unohtaa

Kuopion tuomiokapitulin ja kolmen kaupungin keskeisen seurakunnan näkemykset seurakuntarakenteen uudistamisesta eivät kohdanneet, kun tuomiokapituli ei löytänyt perusteita suurseurakunnan perustamiseksi. Vuonna 2019 tehdyn aloitteen mukaan Puijon, Männistön, Alavan seurakunnat sekä tuomiokirkkoseurakunta olisivat yhdistyneet.

Alavan seurakunnalle aloite olisi merkinnyt pakkoliitosta. Muissa seurakunnissa nähtiin, että rakennemuutos olisi joustavoittanut toimintojen kehittämistä. Ajankohtaakin pidettiin kirkkoherrojen eläköitymisen vuoksi otollisena.

Tuomiokapituli lähestyi yksimielisessä ratkaisussaan asiaa toisin. Sen mukaan seurakuntayhtymän talous on kunnossa ja tilinpäätös ylijäämäinen.

Luottamushenkilöiden määrä olisi vähentynyt huomattavasti verrattuna nykyiseen. Kysyä sopii, minkä painoarvon tuomiokapituli sille laittoi. 0 Arvioiko se, että kirkko etääntyisi maakuntakeskuksen asukkaista? Pohjois-Savossa viimeisimmät seurakuntien yhdistymiset ovat Pielavedeltä ja Keiteleeltä sekä Tervosta ja Vesannolta.

Vaikka tuomiokapituli ei lämmennyt suurseurakunnan perustamiselle Kuopioon, seurakunnilla riittää tehtävää toimintansa kehittämisessä. Pelkästään mittavassa kiinteistömassassa on hyödyntämätöntä potentiaalia. Kehittämistyötä seurakuntien on luonnollisesti tehtävä oma-aloitteisesti, mutta haasteita ennakoiva keskusteluyhteys tuomiokapitulin kanssa on välttämätön.

Kommentoi