Pääkirjoitus 13.6.2021: Trump varjostaa Bidenin vierailua Euroopassa

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on otettu äärimmäisen ystävällisesti vastaan Euroopassa, mitä ei tarvitse ihmetellä, kun muistaa kuinka hänen arvaamaton edeltäjänsä Donald Trump näykki ja nöyryytti eurooppalaisia kumppaneitaan ja nöyristeli Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Biden on osoittanut jo ennen matkaansa monin tavoin, että hän haluaa vaalia kumppanuutta paitsi EU-maiden myös Ison-Britannian kanssa. Bidenista huokuu kokeneen poliitikon ymmärrys siitä, miten asioiden edistämiseksi on oltava valmis molemminpuolisiin myönnytyksiin. Paluu Pariisin ilmastosopimukseen ja maailman terveysjärjestön WHO:n jäseneksi palauttivat Yhdysvaltoja entiselle paikalleen johtavana maailmanvaltana.

EU:ssa on kuitenkin huomattu, etteivät suhteet Yhdysvaltoihin ole palautuneet ennalleen, eivätkä taida palautuakaan. Vaikka Biden on perunut Trumpin Nato-puheiden karmivat uhkailut, jäljellä ovat yhä vaatimukset eurooppalaisten Nato-maiden rahoitusosuuksien lisäämisestä sotilasliitossa. Tärkeintä Nato-maille on tietysti Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan turvallisuuden vaalimiseen, josta Trump vaikutti vähät välittävän.

Trumpin politiikkaa olivat myös alumiini- ja terästullit, mutta Biden ei ole niitä poistanut. Selvästikin Bidenin on ollut sisäpoliittisista syistä pakko omaksua Trumpin Amerikka ensin-politiikkaa.

Trumpin ennakoimattomuuttakin Biden on omaksunut. Nato-johtoisen Afganistan-operaation päätös oli toki odotettavissa, mutta tarkka ajankohta tuli kumppaneille yllätyksenä. Idea purkaa koronarokotteiden patenttisuoja tuli sekin yllätyksenä. Tapauksia selittää tietysti se, että Yhdysvallat on maailmanvalta. EU ei ole, vaikka voisi yhtenäisesti toimien olla. Epäyhtenäisyyttä osoittaa esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka pitää EU:ta paperitiikerinä ja on lähentynyt todellista tiikeriä Kiinaa. Osaltaan juuri Orbánin toiminta selittää EU:n kiemurtelua suhteessa Bidenin ajamaan tiukkaan Kiinan politiikkaan.

Bidenin vierailu on tiivis. Hän tapasi torstaina Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin, perjantaina ja lauantaina oli vuorossa läntisten teollisuusmaiden G7-kokous, tänään Biden tapaa kuningatar Elisabetin, maanantaina on vuorossa Nato-kokous ja tiistaina EU-kokous.

Maailmanpolitiikan näkökulmasta on erityisen kiinnostavaa nähdä, miten Bidenilta sujuu tapaaminen Vladimir Putinin kanssa keskiviikkona Sveitsin Genevessä. Edesauttaako tapaaminen tavoitetta palauttaa Yhdysvaltojen ja Venäjän surkeisiin suhteisiin ennustettavuus ja vakaus, vai typistyykö se Putinin sisäpoliittisia tavoitteita palvelevaksi irvokkaaksi näytelmäksi?

Bidenista huokuu kokeneen poliitikon ymmärrys.

Kommentoi