Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.6.2021 Biden kokosi joukkoja Kiinaa vastaan

Presidentti Sauli Niinistö arvioi torstaiaamuna Ylen haastattelussa, että Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen oli jo sinänsä tulos.

Tapaamisessa kohtasivat Niinistön mielestä maailman mahdit. Samalla hän katsoi, että me olemme selvästi tilanteessa, että ei ole kahta ilman kolmatta.

Biden haki ja sai Yhdysvalloille tukea Euroopasta nimenomaan Kiinaa vastaan, Nato-mailta ja EU:lta. Sen sijaan Genevessä keskenään vihoittelevien maiden presidentit vaihtoivat käsityksiään maailmanpolitiikasta ja omista rooleistaan siinä. Liennytystä oli ilmassa, kun yhteisymmärrys syntyi ydinasevalvonnan tarpeellisuudesta ja suurlähettiläiden palauttamisesta asemapaikoilleen.

Erityisesti Suomen näkökulmasta tilanne on juuri niin kuin Niinistö totesi. Venäjän rauhoittuminen on todella etu Suomelle, joka on "tässä aika lailla keskiössä". On jo tunnettua, että maailman huomiota ja kunnioitusta kipeästi kaipaava Putinin Venäjä rauhoittuu näköjään vasta sitten, kun se otetaan todesta.

Sinänsä on kiinnostavaa, kuinka Venäjä on saanut ryöstövaltiomaisella toiminnallaan lunastettua paikan kansainvälisillä areenoilla. Todellisuudessahan Venäjä ei ole maailmanmahti, kun vertailukohtana ovat Kiina ja Yhdysvallat. Venäjä on Italian kokoinen kansantalous, joka käyttää voimavaroistaan valtavan määrän korjatakseen viime vuosisadan suurinta geopoliittista katastrofia, jollainen Neuvostoliiton hajoaminen Putinin mielestä oli.

Pyrintöä voisi pilkata, ellei tilanne olisi niin tavattoman traaginen kuin se on tavallisten venäläisten kannalta. Kansantuotevertailu per kansalainen siirtää Venäjän viiteryhmään, johon kuuluu maita etupäässä Latinalaisesta Amerikasta.

Biden saattoi idättää epäluulon siemeniä Kiinaa kohtaan.

Sanotaan usein, että Venäjän mahtius perustuukin lähinnä ydinaseeseen ja paikkaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Käsitys saattaa olla liian suppea ja ehkä juuri se on oivallettu Yhdysvalloissa. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin maa ja sen pohjoispuoliset alueet, arktinen alue, nousee lähivuosikymmeninä strategisesti maailmanpolitiikan keskiöön.

On todellakin paljon väliä sillä, kuinka Venäjä toimii arktisella alueella ja keiden kanssa se ryhtyy yhteistyöhön.

Keskusteluyhteys Yhdysvaltojen kanssa antaa Venäjälle vertailukohdan pitkään jatkuneille keskusteluille ja suhteiden lämpenemiselle Kiinan kanssa. Biden saattoi idättää epäluulon siemeniä Kiinaa kohtaan. Jos niin kävi, Yhdysvaltojen näkökulmasta voi puhua onnistumisesta.