Uutissuomalainen julkaisi hiljattain mielenkiintoisen jutun. Se haastatteli tekoäly GPT-3:a, josta oli ohjelmoitu Suomelle valtiovarainministeri ”Muskie”.
Ministeri muun muassa totesi, että emme tarvitse nykyisen laajuisia sosiaalitukia. Toisekseen ministeri oli sitä mieltä, että Suomessa pitäisi investoida nykyistä enemmän puhtaaseen energiaan, kuten tuuli-, aalto- ja aurinkoenergiaan sekä energiatehokkuuteen ja uusiutuviin polttoaineisiin.
Tekoälyministerin vastaukset olivat keskimäärin politiikan raameihin sopivaa puhetta. Kiinnitin kuitenkin huomiota noihin kahteen kohtaan, sosiaalitukien leikkaamiseen ja investoimiseen puhtaaseen energiaan. Jokuhan saattaisi olla näistä asioista toista mieltä.
Tämä esimerkki liittyykin keskeisesti tekoälyn kehittämisen ympärillä pyörivään eettismoraaliseen keskusteluun. Millä tavalla ohjelmoijien ja suunnittelijoiden arvot ja päämäärät näkyvät tekoälyn tekemisessä? Kannattaakin muistaa, että puhuttiin sitten tehokkaista tietokoneista tai tekoälystä, niin ne heijastelevat aina ihmisten tai jonkun ihmisyhteisön ajatusta siitä, mikä on tavoiteltavaa ja oikein tai väärin.
Joka tapauksessa Uutissuomalaisen juttu tekoälystä oli virkistävä, sillä aihepiiri on ollut viime aikoina vakan alla. Toista oli vielä muutama vuosi sitten, jolloin elettiin tekoälyhypeä. Oli kurssia, kirjaa ja seminaaria ja medianäkyvyyttä. Harmillista keskustelussa on se, että hehkutus kohdistuu usein vääriin asioihin. Tekoälyn arvo mitataan sillä, voittaako se go- tai shakkipelin ihmistä vastaan.
Samaan aikaan tekoälyn toimivuus tulee esille hyvinkin arkisissa asioissa. Esimerkiksi tällä viikolla sain kuulla Siilinjärven terveyskeskuksessa useamman vuoden ajan käytetystä asiointijärjestelmästä, jossa kuntalainen voi syöttää oireensa verkkopalveluun. Todennäköisyyslaskentaan perustuva tekoäly antaa henkilökunnalle syötetyt tiedot sekä hoitosuosituksia. Lopullisen diagnoosin tekee toki aina ihminen.
Millä tavalla ohjelmoijien arvot näkyvät tekoälyn tekemisessä ?
Siilinjärven terveyspalvelujen johtava lääkäri Katri Hollmén vakuutti järjestelmän hyödyttäneen hoitotyötä, esimerkiksi nopeuttamalla prosessia, vähentämällä ihmisten tekemää kirjaustyötä ja antamalla kuntalaisille vapauden ottaa yhteyttä terveyskeskukseen silloin kun se heille parhaiten sopii.
Tämä on siis tekoälyn todellisuutta nykyaikana. Itsekseen liikkuvat autot, robotit ja muut vastaavat siintävät tulevaisuudessa, mutta tässä hetkessä tekoäly näyttäytyy tehokkaana tietokoneohjelmistona savolaisessa terveydenhoidossa.