Vesa Kärkkäisen kolumni: Maakunnan hallinnon paikat jaossa

Vesa Kärkkäinen

Vesa Kärkkäinen

Jos ajattelit, että ensi vuoden alussa järjestettävissä vaaleissa valitaan maakuntavaltuusto, ajattelit väärin. Silloin aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueen valtuusto, joka vastaa lähinnä nykyistä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustoa.

Uusi maakuntavaltuusto valitaan 13. syyskuuta edustajainkokouksessa. Pohjois-Savon vanha maakuntavaltuusto on pitänyt jo viimeisen kokouksensa valtiopäiväneuvos Kari Rajamäen (sd.) johdolla. Markku Eestilä (kok.) oli sen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja Antti Kivelä (kesk.) toinen.

Maakuntavaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat vaihtuvat varmuudella, sillä sekä Rajamäki että ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) ovat jättäneet politiikan. Valtuuston puheenjohtajuus menee kokoomukselle, joka nousi kuntavaaleissa maakunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Koska keskusta säilytti asemansa maakunnan suurimpana puolueena, se saa jatkossakin maakuntahallituksen puheenjohtajuuden. Puheenjohtajan saappaat hölskyisivät, jos joku noviisi niihin jalkansa Kääriäisen jäljiltä työntäisi. Tehtävä on vaikutusvaltainen ja vetää vertoja Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajuudelle, vaikka näkyvyys ei ole samaa luokkaa.

Kuopiolaisittain on valitettavaa, että keskustan paras ehdokas tehtävään ei ole kuopiolainen, joskin tuttu henkilö kyllä. Maakuntaliittoa johtamaan olisi nimittäin kaikin puolin paras istuttaa Pohjois-Savon ely-keskuksen ex-ylijohtaja Kari Virranta (kesk.), ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu Lapinlahdelta. Hänen ei tarvitsisi yrittää ripotella aluekehitysvaroja ympäri maakuntaa turvatakseen omaa poliittista tulevaisuuttaan, vaan hän voisi aidosti ajatella maakunnan parasta samaan tapaan kuin Kääriäinen ja Rajamäki ovat päättyvällä kaudella ryhdikkäästi tehneet.

Kuka sitten olisi hyvä maakuntavaltuuston puheenjohtaja? Olisi luontevaa, jos ensimmäinen varapuheenjohtaja kansanedustaja Eestilä tarttuisi tehtävään. Vaan niin ei käy, jos Virranta tulee hallituksen johtoon. Kyse kun ei ole Ylä-Savon liitosta. Lisäksi vahvan teollisuuden Keski-Savo ansaitsee merkittävän paikan maakuntaliitossa. Vasemmistopuolueista puheenjohtajaa on turha etsiä, koska vaalitulos vei kaksi paikkaa sekä vasemmistoliitolta että SDP:ltä.

Kävisikö Kati Hynninen, kokoomuksen ääniharava Varkaudesta? Tai kokenut maakuntavaltuutettu Pekka Nykänen Leppävirralta? Kuopio ei ylimmäistä edunvalvojaa maakunnassa tarvitse, koska kaikkihan ymmärtävät sen menestyksen merkityksen.

Paras ehdokas tehtävään ei ole kuopiolainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut