Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.6.2021 Maltti ja maski ovat hyviä juhannusvarusteita

Ennätyksiä hipovan kuuma sää on hellinyt suomalaisia viime päivät, eikä perusterveillä kansalaisilla liene säiden suhteen suuresti valittamista myöskään tulevana juhannusviikonloppuna. Paahtava helle on sen sijaan vanhuksille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville kansalaisille vakava terveysriski. Toki terveetkin voivat kärsiä, jos nestehukka iskee tai auringonpalvonta lipsahtaa liiallisuuksiin.

Muutoinkin lämpimissä keleissä on kolkko puolensa. Pelastuslaitoksilla kautta maan varaudutaan sään ääri-ilmiöiden seurauksiin. Oululaiset saivat jo maanantaina tuntea, mitä kuuman säärintaman toisella puolella tapahtuu. Yksi ihminen kuoli jäätyään myrskytuulen kaataman puun alle. Lämpimän tuolla puolen myös vettä tulee paljon, viemärit tulvivat ja kellarit kastuvat.

Poliisille juhannus puolestaan tietää aina lisätöitä, oli sää mikä tahansa, mutta lämpimät ja kuivat ilmat ovat työläimpiä. Ihmiset lähtevät silloin liikkeelle. Nyt jos koska on sellainen juhannus. Helteiden ansiosta vedet järvissä ja lammissa ovat lämmenneet, mikä houkuttelee kansalaisia uimaan, suppailemaan, melomaan ja veneilemään. Tunnetusti juhannuksen uutisista seuratuimmat kertovat, miten moni suomalainen on hukkunut. Suuri osa ikävimmistä murheuutisista voitaisiin välttää, jos ihmiset muistaisivat liikkua vesillä päihteettömästi ja pelastusliivit mukanaan.

Tieliikenne on oma lukunsa. Juhannuksena liikenne tyypillisesti ruuhkautuu, mikä on erityisen huono yhdistelmä helteen kanssa. Tuskastuminen jonoihin voi saada aikaan reaktioita, jotka johtavat onnettomuuksiin: päättömät ohitukset ja ylinopeus ovat vaarallisia aina, mutta erityisesti vilkkaan liikenteen keskellä.

Juhannuksenviettoa sävyttää jo toisen kerran koronapandemia. Raportoitujen tartuntojen määrä on laskenut jo pitkään, mutta yhä on alueita, joilla kulkutauti vilauttaa voimaansa kuten on nähty Pirkanmaalla ja viimeksi Kainuussa.

Maskittomuuden yleistyminen kielii turvallisuudentunteen kasvusta. Siihen sinänsä aihetta rokotettujen määrän nopeasti kasvaessa, mutta riskin vähentyminen ei tarkoita, että tartuntariski olisi kokonaan kadonnut. On syytä muistaa, että maskisuositus on yhä voimassa julkisissa tiloissa, joissa turvavälien noudattaminen on vaikeaa. Suositusta on viisasta noudattaa niin pitkään kuin viranomaiset sitä suosittelevat. Heinäkuun aikana paljastuu, mitä seuraa, kun kaikki ravintolarajoitukset poistuvat perustason alueilla. Jos virus jatkaa leviämistään väestössä, rajoituksia on pakko palauttaa.

Maltti ja maski ovat hyviä juhannusvarusteita. Jos ne pysyvät kaikilla juhannuksenviettäjillä mukana ja käytössä, keskikesän juhlaa on mieluisa muistella vielä pitkään jälkikäteen.

Lämpimissä keleissä on kolkko puolensa.