Pääkirjoitus 29.6.2021: Koronaviruksen hyvää hallintaa ei saa tuhria

Koronavirus on pysynyt Suomessa kansainvälisessä vertailussa hyvin hallinnassa. Rajoitustoimet ovat saaneet kovaa kritiikkiä erityisesti ravintola-alalta ja tapahtumajärjestäjiltä, mikä on myös ymmärrettävää. Monet yritykset ja niiden työntekijät ovat joutuneet taloudelliseen ja myös henkiseen ahdinkoon.

Pandemian käyttäytymisestä oli vielä kevättalvella suurta epävarmuutta, vaikka rokotukset olivat alkaneet. Epävarmuus johti kunnallisvaalien siirtämiseen huhtikuulta kesäkuulle terveysriskien vähentämiseksi.

Mutta yhtä tapahtumaa korona ei estänyt: jalkapallon EM-kisoja. Niitä ei tosin pelata Suomessa, mutta erityisesti sinivalkoisten otteluihin on matkustanut innokkaita jalkapallofaneja Pietariin ja Kööpenhaminaan.

Jalkapallomatkojen loppusaldo on osin nähtävissä jo nyt. Venäjällä koronatilanne on nopeasti heikentynyt, ja suomalaismatkaajat ovat tuoneet matkamuistoina runsaasti koronatartuntoja itärajan yli. Vastuuttomimmat ovat jatkaneet matkaansa ilman testaamista suoraan juhannusfestivaaleille, joissa yleisöä on riittänyt. Massatartuntojen vaara on ilmeinen.

Hämmentävää on, että jalkapalloa oli Pietarissa katsomassa myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Koronakeskusteluun aktiivisesti osallistunut Lehtonen on perustellut matkaansa sillä, että hän on jo saanut rokotteet. Muistamme, kuinka hän oli alkuvuodesta muiden HUS:n johtohenkilöiden kanssa ponnekkaasti vaatimasta rokotusten painottamista muualta Suomesta HUS:n alueelle. Lehtonen ei näytä muistavan, millainen voima omalla esimerkillä on. Eikö hän terveyseliitin edustajana ymmärrä puheidensa ja tekojensa ristiriitaa? Jos ymmärtäisi, kaikilta jalkapalloturisteilta olisi edellytetty todistusta saaduista koronarokotteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajan Mika Salmisen mukaan vaikeutuva koronatilanne saattaa pahimmillaan merkitä uusia rajoituksia. Se olisi märkä rätti päin kasvoja koronan vastaisessa kamppailussa. Suomalaiset ovat noudattaneet hyvin koronaohjeita ja - määräyksiä. Henki on ollut kuin talvi- tai jatkosodassa.

Pietarissa pelataan ohjelman mukaan EM-jalkapalloa seuraavan kerran perjantaina. Ennen kisoja venäläiset kisajärjestäjät vakuuttivat, että laajojen varotoimien ansiosta vaaraa koronasta ei ole.

Toivottavasti venäläisten vakuuttelut menevät kantapään kautta kuuroille korville ja ottelu pelataan tyhjällä stadionilla. Jos näin ei Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätä, suomalaisten on ymmärrettävä pysyä kotikatsomoissaan.

Paikan päälle matkustaminen olisi täydellistä piittaamattomuutta.

Kommentoi