Huono sää tulee vasemmalta

Käännä selkäsi tuuleen ja katso pilviä. Sää huononee, jos yläpilvet tulevat vasemmalta ja paranee, jos oikealta. Matalapaine on etuvasemmalla ja korkeapaine oikealla.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyvä Buys-Ballot'n tuulisääntö kuuluu sarjaan kiva tietää, mutta on siitä hyötyäkin, jos sen ansiosta älyää mennä myrskyltä turvaan.

Myrsky kaatoi takapihan komean männikön Taivalkoskella juhannusviikolla. Internetin monilla alustoilla leviävä video puhuttelee. Se kertoo luonnon valtavasta voimasta.

Lehtikuvat Tuusniemeltä hätkähdyttävät myös. Myrsky tuli ja meni, eikä metsää enää ole. Valtavia avohakkuita syntyi sekunneissa siellä, missä matalapaine ja korkeapaine kohtasivat.

Arvaatte varmaan. Taas joku sanoo, että se johtuu ilmastonmuutoksesta ja siksi hakkuita on vähennettävä, jotta hiilivarastot kasvavat nykyistä nopeammin ja ilmastonmuutos siten hidastuu.

Ilmastonmuutoksesta johtuu, totta. Hakkuiden vähentäminen on sen sijaan lyhytnäköistä puuhaa, eikä sillä ole muuta vaikutusta kuin suomalaisten hyvinvointitappio. Puunkäyttö ja puunjalostus siirtyy muualle, kenties maihin, joissa ilmastonmuutoksen torjunnasta ei välitetä. Lisäksi metsien kasvu hidastuu.

Avohakkuita syntyi sekunneissa.

Toinen taas katsoo, että siinä sitä ollaan, kun kasvatetaan tasaikäistä puustoa, eikä eri-ikäistä, joka kestää myrskyjä paremmin. Totta kyllä. Se ei vain riitä perusteeksi vastustaa avohakkuita, joiden ansiosta suomalainen metsänhoito on osoittanut todeksi, että metsää on mahdollista sekä säästää että käyttää ja silti puuston määrä kasvaa, hiilivarasto siis.

Metsänomistajan näkökulmasta ilmatieteellinen tuulisääntö pätee ajoittain myös politiikkaan, viimeksi hallitusneuvotteluissa.

Vasemmistopuolueet halusivat pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan pääomatuloverojen noston 32 prosenttiin 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 35 prosenttiin. Vaatimus ei mennyt läpi, onneksi. Pienmetsänomistaja maksaa jo nyt aivan tarpeeksi puurtamisestaan kansantalouden eteen.

Sittemmin pääministeri on kunnostautunut suomalaisen metsäpolitiikan puolestapuhujana kiitettävästi. Se kielii havahtumisesta siihen, että metsänhoidon on oltava paitsi ekologisesti kestävää, myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää.

Kunpa vihreätkin kääntäisivät selkänsä tuuleen ja katselisivat pilviä. Voisivat ajatukset avartua.