Pääkirjoitus 30.6.2021: VTV kaipaa nyt suurta luottamuksen palautusta

Eduskunnan täysistunnossa tuskin äänestetään tänään aamupäivällä, kun käsittelyyn tulee kansliatoimikunnan ehdotus Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomiseksi. Eduskunnalla ei ole vaihtoehtoja, sillä kansliatoimikunta luonnehtii syntynyttä tilannetta tylysti: "luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut".

Kansliatoimikunnan ehdotus oli odotettu, sillä eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi kaksi viikkoa sitten valmistuneessa mietinnössään pääjohtajaan liitettyjen epäselvyyksien ja väärinkäytösten olevan vakavia. Sotkuisen kokonaisuuden paljastuttua pala palalta pääjohtajan kauneuspalvelujen hankkiminen viraston laskuun ja kadonneiden Finnair-pisteiden arvoitus ovat kutistuneet räikeiksi sivuseikoiksi.

Huhtikuussa kerrottiin erityistilintarkastuksesta, jossa paljastui, että useita VTV:n hankintoja oli jätetty kilpailuttamatta kuten 107 000 euron arvoinen hankinta rahoituspalvelu MacroBond Financialilta ja 113 000 euron valmennus Novetokselta. Lisäksi keskusrikospoliisi tutkii tapausta, jossa viraston työntekijälle maksettiin palkkaa kaksi vuotta sillä ehdolla, ettei hän tee töitä.

On tärkeää huomata, että kyse ei ole vain pääjohtajasta vaan myös hänen alaisuudessaan noudatetusta uudesta strategiasta. Viraston työntekijöiden mukaan viraston voimavaroja on hukattu kansainväliseen toimintaan, kestävän kehityksen edistämiseen ja digitalisaation hyödyntämiseen ja varsinainen laissa määritellyt tehtävät kuten valtion taloudenhoidon ja omaisuuden hallinnan tarkastaminen ovat jääneet vaille niille kuuluvaa huomiota. Ei ole ihme, jos veronmaksajat epäilevät, käytetäänkö valtion varoja eduskunnan osoittamiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Tähänastisten lausuntojen perusteella on todennäköistä, että Yli-Viikari valittaa erottamisestaan hallinto-oikeuteen. Yli-Viikari ei ole toistaiseksi osoittanut ymmärtävänsä lainkaan, että olisi aiheuttanut vahinkoa. Sen vuoksi on vaikea nähdä, että Yli-Viikarilla olisi edellytyksiä ja kykyä toimia myöskään ylijohtajana, joka on hänen pakastevirkansa.

Uuden pääjohtajan tehtävä on palauttaa VTV:n toiminta raiteilleen. Yli-Viikarin seuraajan valinnassa on tavanomaisten pätevyysvaatimusten lisäksi kiinnitettävä erityistä huomiota valittavan johtajaominaisuuksiin, joihin kuuluu esimerkiksi kyky ottaa ja kantaa vastuuta paitsi omista ja myös alaistensa tekemisistä. Yli-Viikari ei siihen kyennyt omaa asemaansa puolustaessaan.

Kyse ei ole vain pääjohtajasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut