Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköpotkulautoja ei pidä heti tuomita

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat olleet kesäkuun 18. päivästä lähtien osa Kuopion katukuvaa, kun amerikkalainen Bird-yhtiö alkoi vuokrata kulkupelejä kaupungissa. Ensimmäisten päivien perusteella näyttää, että pysäköintitavoissa on kovastikin toivomisen varaa. Käyttäjäkokemukset sen sijaan vaikuttavat myönteisiltä (Savon Sanomat 29.6.).

Kuopion kaupunkirakennelautakunta hyväksyi huhtikuussa ohjeistuksen, joka linjaa sähköpotkulautojen operointia. Ohjeistus ei ole velvoittava.

Ohjeen mukaan suurin sallittu ajonopeus on 25 kilometriä tunnissa ja sillä kulkevan kuuluu noudattaa polkupyöräilyn liikennesääntöjä. Jalkakäytävällä ei saa ajaa. Kypärää on suositeltavaa käyttää. Pysäköinti ei saa haitata muita liikkujia.

Sähköpotkulautaoperaattori on saanut kaupungilta ohjeistuksen liitteenä myös kartan, joka rajaa pysäköintikieltoalueet ja osoittaa alhaisen nopeusrajoituksen alueet.

Lähtökohtaisesti sähköpotkulautoja ei pidä tuomita, vaan paremminkin ne on hyvä nähdä uutena ja mielenkiintoisena liikennejärjestelmän tulokkaina samaan tapaan kuin kaupungin vuokraamat sähköpyörät. Jos sähköpotkulaudoista ei ole vähäistä suurempaa haittaa, ne ovat tervetullut lisä ja ovat omiaan elävöittämään kaupungin keskustaa.

Jos taas liikenneturvallisuus heikkenee sähköpotkulautojen holtittoman käytön vuoksi, kaupungin ja poliisin on siihen päättäväisesti puututtava.