Pääkirjoitus 2.7.2021: Poliisin kuuluu olla ennen kaikkea toimintavarma

Keskiviikkona poliisi kertoi, miten se ottaa käyttöön ensimmäisen täysin sähköisen partioauton. Kuvaan kuuluu, että sähköauton soveltuvuutta poliisin valvonta- ja hälytystehtäviin kokeillaan Lahdessa, joka on Euroopan ympäristöpääkaupunki tänä vuonna. Iisalmessa poliisikäyttöön varusteltu Mercedes Benz eVito tulee varsinaisesti ennalta ehkäisevän toiminnon ryhmän käyttöön. Toisin sanoen poliisit ajelevat sähköautolla koulukäynneille ja muihin poliisitoiminnan esittelytilaisuuksiin, mutta jatkuvaan valvonta- ja hälytystehtäväajoon se tuskin ihan heti pääsee. Auton toimintamatka kun on 300-350 kilometriä, mutta kovavauhtisessa hälytysajossa matka lyhenee selvästi.

Jos kokemukset sähköautosta ovat hyviä, poliisi kaavailee yli 700 oman latausaseman rakentamista vuoteen 2025 mennessä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) mainitsi sähköauton luovutustilaisuudessa poliisin näyttävän mallia, miten sähköön vaihtaminen voi olla mahdollista.

Viesti poliisin merkittävistä panostuksista sähköautoiluun on jotenkin korni, kun samaan aikaan poliisi tuskailee säästökuuria, jolla pitäisi vähentää 450 henkilötyövuotta. Hallitusohjelmassa puhutaan, että poliisien määrä on 7500 vuoteen 2023 mennessä. Poliisin omassa tarvelaskelmassa tavoiteluku on 7850 poliisia. Kevään kehysriihen ja julkisen talouden suunnitelman perusteella tavoite poliisien määrän lisäämisestä jää kuitenkin haaveeksi. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää säästöpainetta poikkeuksellisen kovana ( Savon Sanomat 23.6.).

Ohisalo kertoi toukokuussa Kuopion vierailullaan, että sisäministeriölle jyvitettyjä menosopeutuksia on tarkoitus kohdentaa mahdollisimman vähän henkilötyövuosiin. Hän jätti kuitenkin kertomatta, mistä hallinnonalan säästöt sitten löytyvät.

Poliisin resurssit ovat erityisen suuri huolenaihe maakunnissa harvaanasutuilla seuduilla, missä poliisi on harvinainen näky jo nykyisellään. Poliisiylijohtajan huoli säästöpaineista vaikuttaa aidolta, joskin on hyvä muistaa, miten poliisi säästi puolenkymmentä vuotta sitten juuri operatiivisista toiminnoista ja paisutti hallintoa, vaikka nimenomaan niin ei pitänyt tapahtua.

Sisäministeriö on päällikkövirasto. Viime kädessä on ministerin vastuulla, miten poliisin resurssit kohdistuvat rikostutkintaan ja valvonta- ja hälytystoimintaan, hallintoon tai vaikkapa sähköautoinvestointeihin. Ministerin soisi ymmärtävän, että poliisin keskeisin ominaisuus on toimintavarmuus yleisen turvallisuuden ylläpitämisessä, eikä edelläkävijyys ilmastoasioissa.

Poliisin resurssit ovat erityisen suuri huolenaihe maakunnissa.

Kansanedustajat jyrähtivät poliisin määrärahaleikkauksista: " Tässä on nyt kyse suomalaisten turvallisuudesta"

Kommentoi