Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ylen päätoimittaja on esillä lopputeksteissä

Todettakoon se heti alkuun. Vuosikymmenten mittaan Yleisradion ja kaupallisen median suhteista on sanottu ja kirjoitettu runsaasti. Erityisen runsasta keskustelu on ollut viime aikoina, kun Medialiitto ja Sanoma-konserni ovat tehneet kaksi erillistä kantelua Euroopan unionin komissiolle Yleisradion toiminnan laajuudesta. Siihen tässä ei ole tarkoitus paneutua.

Tarkoitus on katsoa, kuinka roolit Yleisradion johtotasolla ovat muotoutuneet sen jälkeen, kun toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja journalistisen keskeisen alueen eli uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen aloittivat tehtävissään.

Fakta on se, että Yle on palkannut keskeisimpiin tehtäviin kaupalliselta puolelta lukuisia henkilöitä. Ylä-Anttila tuli MTV:ltä ja Jokinen tamperelaisesta Aamulehdestä, jossa hän arvosteli Ylen toiminnan laajuutta. Jokinen seurasi Aamulehden päätoimittajana Ylen nykyistä hallituksen puheenjohtajaa Matti Apusta.

Jokinen siirtyi Yleen vajaata vuotta ennen Ylä-Anttilaa. Tehtävä tuli avoimeksi, kun pääministeri Juha Sipilän väitettiin vaikuttaneen Ylen journalistisiin päätöksiin, joista vastasi silloinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Tapahtumaketju, joka kulminoitui Jääskeläisen spekulointiin Ylen irrottamisesta Julkisen sanan neuvoston jäsenyydestä, johti hänen eroonsa.

Jääskeläinen ja Jokinen ovat profiloituneet julkisuudessa hyvin eri tavoin.

Jääskeläinen osallistui ahkerasti edunvalvojan tavoin kädenvääntöön Ylen ja kaupallisen median rajankäynnistä - jopa ahkerammin kuin Ylen silloinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Meno on nyt toinen. Pitkän toimittajauran tehnyt Ylä-Anttila toimii Ylen äänitorvena. Hän on lisäksi ahkera sosiaalisen median kanavissa. Twitter-päivitysten perusteella Ylä-Anttila seuraa oman yhtiön sisällöntuotannon ohella Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia - tuotteita, joita tehdään pääkaupunkipainotuksilla.

Jokista on bongattu yhtä harvoin kuin takavuosina Suomen kansallislintua laulujoutsenta. Hänet huomataan yleensä vastuualueensa ohjelmien lopputeksteissä. Viimeisimmäksi Jokinen havaittiin keskustelemassa Mannerheimintien sulkeneen Elokapina-liikkeen edustajien kanssa.

Ammattihenkilönä Jokinen on hionut rauhalliseen tyyliinsä organisaatiotaan, mutta Suomen oloissa ylivoimaisilla mediaresursseilla varustetun Ylen keskeisten toimijoiden olisi syytä osoittaa henkilökohtaista kiinnostusta eloon myös muualla maassa muutoinkin kuin uutisankkuri juontamassa Tangomarkkinoita. Ei kai siihen erityisiä performansseja tarvita.