Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 5.7.2021 Ritakallio purki Karhisen osuustoimintaunelman

Pörssiyhtiö Pihlajalinnan ilmoitus Pohjola Sairaalan ostamisesta oli odotettu uutinen. Sairaalaketjusta luopuminen oli vain ajan kysymys sen jälkeen, kun OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio alkoi reivata purjeita finanssikonsernilta, joka oli edellisen pääjohtajan vuorineuvos Reijo Karhisen johdolla ottanut päättäväisen kurssin kohti monialaisuutta ja kaavaili miljardien eurojen investointeja terveys- ja hyvinvointiliiketoimintoihin.

Karhisen idea ja unelma oli laajentaa OP-ryhmää finanssisektorilta muille palvelualoille. Konsernilla oli intoa osallistua pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen liikennekaarihankkeeseen. Siinä liikennevälineitä olisi yhdistelty niin, että tietyn kuukausimaksun maksamalla suomalaiset olisivat voineet matkustaa rajattomasti junalla ja linja-autolla ja jopa taksilla tai vuokra-autolla.

Osuustoiminnallinen OP-ryhmä osoitti innovatiivisuuttaan ryhtymällä henkilöautojen yhteiskäyttökokeiluihin. DriveNow päättyi pääkaupunkiseudulla puolitoista vuotta sitten toimittuaan vajaa kolme vuotta. Pohjois-Savon Osuuspankki tarjosi kolme vuotta sitten kesällä henkilöstön käyttöön sähköllä kulkevan OP Yhteisauton. Kuluttajat ja asiakkaat saattoivat puolestaan käyttää sähköautoja OP Kulku-palvelun kautta. Finanssikonserni avasi sähköautojen latausasemia monille paikkakunnille yhdessä Fortumin kanssa ja yhteistyön piti laajeta. Muutosten tuulet puhalsivat niin vinhasti, että asiakasomistajat maakunnissa kohottelivat kulmiaan.

Karhisen ansiosta OP-ryhmä tarttui tulevaisuuden haasteisiin rohkeasti ja jälkiviisaassa katsannossa monin tavoin ylireagoiden. Esimerkiksi liikennejärjestelmä ei muuttunutkaan, eikä muutos näytä pitävän suurta kiirettä vieläkään. Koronan vuoksi omalla autolla ajaminen on monen mielestä aiempaa mielekkäämpää.

Osuustoimintajohtajaa Ritakalliosta ei ole löytynyt. Hänen johdollaan OP-ryhmä on keskittynyt tiukasti pankkiliiketoimintaan, jonka Karhinen aikanaan arvioi menevän alaspäin kymmenessä vuodessa (Helsingin Sanomat 22.9.2016). Epäilemättä muutosten aikataulu on toinen ja suuntakin voi poiketa merkittävästi siitä, mitä aikaisempi strategia uumoili.

Osuustoiminnan idea on yhdistää omistajuus ja asiakkuus. Terveydenhuoltobisnekseen idean voisi ajatella sopivan hyvin, koska osuustoiminnan tavoite on omistaja-asiakkaan paras, ei voiton maksimointi. Idea on vain helpommin sanottu kuin tehty, koska kyse on jatkuvasta, vaikeasta ja ajoittain riskialttiista tasapainottelusta kuten alueosuuskaupat ovat esimerkillään osoittaneet.

Karhisen ansiosta OP-ryhmä tarttui tulevaisuuden haasteisiin.