Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 7.7.2021 Kunta voi olla liian pieni alue koulutarkasteluun

Kaavin kunnanhallitus jätti maanantai-iltana pöydälle kunnanjohtaja Ari Sopasen esityksen oman yläkoulun perustamisesta kuntaan. Ratkaisu oli oikea, sillä kunnanhallitus piti viimeisen kokouksensa ennen uuden kunnanhallituksen valintaa.

Sinänsä on uskomatonta, että yläkouluveivaus Kaavilla yhä jatkuu. Yhteistyösopimus Tuusniemen kunnan kanssa oli irtisanottu aikaisemmin, koska kuntien välille tuli kiista koulumatkakorvauksista. Tuusniemen kunnan tarjous yhteistyön jatkamiseksi sai kunnanjohtajan esittämään oman yläkoulun rakentamisesta.

Kaavin yläkoulupalvelut ovat olleet kiistakapula Kaavin ja Juankosken kuntaparisopimuksen laadinnasta lähtien eli 16 vuotta. Sopimuksen mukaisesti Kaavi lakkautti ison remontin tarpeessa olleen yläkoulunsa ja ohjasi oppilaansa Juankoskelle vuonna 2010. Riidat sopimusrikkomuksista ja kotikuntakorvauksista olivat jatkuvia. Silloinkin Kaavi haaveili yläkoulun palauttamisesta, mutta päätyi kilpailutuksen jälkeen hankkimaan yläkoulupalvelut Tuusniemeltä.

Yläkoulusta luopuminen on tehnyt kipeää Kaavilla, mutta oppivelvollisten määrän perusteella omassa koulussa ei ole ollut pitkään aikaan mitään järkeä, eikä ole nykymenolla jatkossakaan. Vuodesta 2006 lähtien Kaavilla on syntynyt vähän yli tai alle 25 lasta vuodessa, paitsi 2017 lähtien vauvoja on syntynyt vuosittain alle 20.

Kaavi ei ole lapsipulansa kanssa yksin. Pienen syntyvyyden kuntia on Pohjois-Savossa useita. Esimerkiksi viime vuonna 20 lasta tai vähemmän syntyi kahdeksassa kunnassa eli Joroisissa, Kaavilla, Keiteleellä, Rautalammilla, Rautavaaralla, Sonkajärvellä, Tervossa, Tuusniemellä ja Vesannolla. Niiden yhteenlaskettu lapsimäärä oli 121 eli noin viisi 24 oppilaan luokkaa.

Kouluverkoston harvennus kiihtyi pienkoululisän poiston eli vuoden 2006 jälkeen. Kyläkouluja on pantu urakalla kiinni. Pian voi olla yläkoulujen vuoro.

On uskomatonta, että yläkouluveivaus Kaavilla yhä jatkuu.

Kunnat ovat säästäneet myös koulukuljetuksista. Se taas on ollut suuri virhe. On aina väärin, kun lapset pannaan kärsimään kuntapolitiikan ratkaisuista. Tiedetään nimittäin, että oppimistulokset alkavat heiketä, kun koulumatka kestää yli puoli tuntia. Säästöissä pitäisi aina muistaa lapsivaikutusten arviointi.

Joka tapauksessa syntyvyysluvut osoittavat, että kunta voi olla aivan liian pieni alue koulutarkasteluun. Toisaalta kuntien välisen yhteistyön ei välttämättä tarvitse olla yhteisiä koulurakennuksia, vaan opettajatkin voivat liikkua, ehkä jopa maakuntarajan yli.