Pääkirjoitus: Vihaisia tiiroja ei pidä sietää loputtomiin

Asiointi Iisalmen kulttuurikeskuksella on tiistaisen uutisen perusteella hyvin riskialtista puuhaa pääsisäänkäynnin läheisyydessä pesivien tiirojen hyökkästen vuoksi. Yksi vihainen tiira oli osunut nokallaan iisalmelaismiestä päähän aiheuttaen vertavuotavan haavan (Savon Sanomat 6.7.).

On sinänsä kaunista, kannatettavaa ja oikein, että rauhoitettujen tiirojen pesimärauhaa kunnioitetaan kaupunkien keskustoissa ja muilla tiheän rakentamisen alueilla. Niin on Iisalmessa todella tehty, siitä todistavat asiakkaiden suojelemiseksi pystytetyt turvatunnelit kulttuurikeskuksen etupihalla ja takapihalla.

Turvatunnelit eivät kuitenkaan ole lopettaneet tiirojen hyökkäyksiä kuten iisalmelaismiehen karu esimerkki todistaa. Luulisikin olevan jo korkea aika tunnustaa, että tiirat vaarantavat hyökkäyksillään jos ei nyt aivan kansanterveyttä yleistä turvallisuutta kumminkin. Ja se taas on erinomainen peruste hakea poikkeuslupaa pesän siirtämiseksi Varsinais-Suomen ely-keskukselta. Sinne on keskitetty rauhoitettujen lintujen pesien siirtoihin tarvittavien poikkeuslupahakemusten käsittely.

Poikkeuslupaharkinta on luonnollisesti tapauskohtaista, koska tilanteet ovat erilaisia.

Ensisijaista on tietysti pesän siirto. Jos se ei onnistu, mikä on mahdollista, toissijaisesti ely-keskus voi myöntää poikkeusluvan myös pesän ja munien tuhoamiseen. Jos poikaset ovat jo kuoriutuneet, tiirat eivät ole niin herkkiä hylkäämään pesäänsä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut