Pääkirjoitus 8.7.2021: Nenäsumuterokotteen rahoitus kasvattaa toiveita

Itä-Suomen yliopisto tiedotti keskiviikkona Rokote Laboratories Finland Oy:n saamasta yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksesta nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen. Uutinen on upea, sillä rahoituksen ansiosta Fincovac-rokotekandidaatin valmistuksen käynnistys ja rokotteen testaus ihmisillä etenevät.

Business Finland myönsi 5,5 miljoonan euron lainan koronarokotteen jatkokehitykseen ja kliinisiin kokeisiin. Laina tuli mahdolliseksi, kun yritys sai kaikkiaan 3,5 miljoonan euron pääomasijoituksen sveitsiläiseltä Ferring Ventures SA:lta, Jenny ja Antti Wihurin rahastolta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Rahoitettava koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Aikaisemmin hanke on saanut tukea Suomen Akatemialta, Wihurin tutkimuslaitokselta ja Sakari Alhopuron säätiöltä.

Hanke etenee juuri kuten kuuluu. Yritys huolehtii omarahoitusosuudesta ja sen jälkeen Business Finland antaa lainaa ja jatkossa mahdollisesti myös avustusta hankkeen läpiviemiseen.

Se, että lupaava rokoteidea ei ole saanut nopeammin jatkokehitykseen rahaa, voi johtua siitä, että maailmalla on lupaavia hankkeita runsaasti. Tutkijat testaavat parhaillaan 95 rokotetta ihmisillä tehdyissä kliinisissä tutkimuksissa. 32 rokotetta on edennyt testauksen loppusuoralle. Lisäksi ainakin 77 prekliinistä rokotetta on eläintutkimuksissa ( The New York Times 6.7.).

Kehitystyöhön sisältyy luonnollisesti epäonnistumisen riski. Toiveikkuuden ohella on tarpeellista ymmärtää, ettei Rokote Laboratories Finland voi mitenkään taata hankkeen onnistumista ennen kuin rokote on läpäissyt rokotetestauksen kaikki kolme vaihetta. Ihmiskokeiden kolmas vaihe on vaativin ja kallein, koska siinä rokotetta testataan tuhansilla ihmisillä. Silloin kulut ovat helposti kymmeniä miljoonia euroja.

Pettymys voi tulla minkä tahansa vaiheen jälkeen. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Altimmune ilmoitti kesäkuun lopussa luopuvansa omasta hankkeestaan, koska rokotteen teho osoittautui odotuksia selkeästi heikommaksi ensimmäisen vaiheen ihmiskokeissa. Altimmune kehitti nenäsumuterokotetta.

Uutinen on upea.

Uusien rokotteiden kehittämiselle on kova tilaus, sillä virusmuunnokset aiheuttavat uusia tartunta-aaltoja. Edullisen nenäsumuterokotteen suurimmaksi vahvuudeksi tulee toiveiden mukaan se, että se antaa laajemman immuunivasteen kuin lihakseen pistetty rokote.

Kuopiolaisittain toiveet ovat ymmärrettävästi korkealla, sillä yrityksellä on ollut tarkoitus valmistuttaa nenäsumuterokote Kuopiossa FinVectorilla, joka valmistaa solu- ja geeniterapialääkkeitä. Onnistuessaan hanke vahvistaa entisestään Kuopion mainetta lääketieteen huippuosaamisen kaupunkina.

Kommentoi