Pääkirjoitus 9.7.2021: Purran politiikka jyrsisi kokoomusta ja keskustaa

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) ilmoittautui torstaina perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi, aivan odotetusti. Samalla hänestä tuli puheenjohtajakilvan selkeä ennakkosuosikki, paitsi asemansa myös historiansa ansiosta. Ensimmäinen varapuheenjohtaja on ollut puheenjohtaja Jussi Halla-ahon lähin työtoveri, sparrauskumppani ja kaikesta päätellen myös ystävä. Kun perussuomalaisen jäsenistön mestariksi kutsuma Halla-aho väistyy sivummalle, mikä olisi luontevampaa kuin valita puheenjohtajaksi nainen, joka on mestarin linjauksiin vahvasti sitoutunut ja niihin runsaasti vaikuttanut.

Yhden hengen tiedotustilaisuus oli tarkasti käsikirjoitettu yksinpuhelu, jonka yksityiskohdista riittää puolueväelle evästä aina elokuun puoluekokoukseen saakka. Tuli selväksi, että Riikka Purra ei ole viehättynyt valtaromantiikasta, eikä hänellä ole suurta hinkua puheenjohtajaksi. Hän ei kärky ministeriauton takapenkille. Hän ei järjestä poliittisia teattereita. Hän haluaa Halla-ahon seuraajaksi vain vahvasta ja syvästä velvollisuudentunnosta. Asioiden muuttamisen halu on hänen politiikkaan lähtemisensä puhdas motiivi. Puheet todistivat, että populistisen puolueen johtoon pyrkivän perusedellytys on kunnossa eli retoriset taidot ovat hallussa.

Mikä sitten on Purran idea? Hän itse ilmoitti halunsa ajaa asioita "tämän maan hyväksi ja perussuomalaisia, kansallismielisiä tavoitteita, kannattavien ihmisten hyväksi". Kansallismielisten flirttailu ei ollut sattumaa. Se oli viesti niille puolueen oikean laidan kulkijoille, jotka epäilevät Halla-ahon perinnön säilymistä, jos Purrasta tulee uusi puheenjohtaja. Ilman heitä se tuskin olisikaan mahdollista. Sen tiesi aikanaan myös Timo Soini. Totta onkin, ettei vaaleissa lasketa moraalipisteitä, vaan lasketaan ääniä.

Purran tiedotustilaisuuden kiintoisimmat kohdat eivät kosketelleet maahanmuuttopolitiikkaa. Hän kertoi haluavansa puhua enemmän taloudesta korostaen sen merkitystä monen asian taustalla. Vaatimus palkansaajien ostovoiman lisäämisestä veronkevennyksin määrittää puolueen paikkaa oikealla samoin kuin puhe yrittäjyyden edellytysten turvaamisesta. Purran johdolla perussuomalainen talouspolitiikka jyrsisi paitsi kokoomusta ennen kaikkea keskustaa, joka on pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksessa siirtynyt talouspoliittisesti vasemmalle.

Outoa oli, kun Purra ilakoi kritiikin EU:ta kohtaan Suomessa laajentuneen. Luultavasti hän viittasi EU:n metsästrategian arvosteluun, jota on paljon ollutkin. Kun kritiikki EU:ta kohtaan on itseisarvoista, se vie puolueen uskottavuutta.

Retoriset taidot ovat hallussa.

Kommentoi