Aika laittaa arvokisat dieetille

Urheilu on yhdentyvässä maailmassa yhä kansallistunnon nostattaja. Paavo Nurmi juoksi Suomen nuorena kansakuntana maailman tietoisuuteen, mutta ei urheilu ole kadottanut rooliaan kansallisidentiteetin pönkittäjänä suuremmissakaan valtiossa. Tai urheilu se vasta korkeassa kurssissa on isoissa ja varakkaissa maissa.

Jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja seuratessa on noussut väistämättä mieleen, onko otteluissa liian kovat panokset. Suomi pelasi kaksi alkulohkon otteluaan Pietarissa, ja mikä oli seuraus?

Lopputuloksista viis, mutta itärajan takaa tuli katsojien mukana ikäviä matkamuistoja. Koronavirustartunnat kääntyivät nousuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos oli suosittanut, että olisi hyvä pysytellä kotikatsomoissa.

Kisojen viimeiset ottelut kuten huominen finaali pelataankin sitten Lontoon Wembleyllä. Kylmäävää mutta totta on, että Iso-Britannian koronaluvut ovat Euroopan huonoimmat. Brittien jalkapallohurmaa seuratessa tulee kysyneeksi, maksavatko he ja mahdollisesti Eurooppa korkeaa hintaa laajemminkin lajin arvokisoista.

Toivon mukaan vastaus on ei.

Maailman parhaiden voimin pelataan jalkapalloa puolentoista vuoden kuluttua Qatarissa. Olemattoman lajikulttuurin pieni öljyvaltio sai kesäolympialaisten jälkeen suurimman urheilutapahtuman lahjuksilla.

Mitä urheiluhenkeä se sellainenkin on, että siirtotyöläiset ovat rakentaneet kisapaikkoja epäinhimmillisissä olosuhteissa? Siinäkin on riskeerattu ihmishenkiä. Huippupalkkaiset pelaajat esiintyvät vajaan kuukauden stadioneilla, jotka jäävät turnauksen jälkeen keskelle hiekkaa nimelliselle käytölle.

Kun jalkapallon EM-kisat on toivottavasti saatu kansanterveydellisestikin paketoitua, kahden viikon kuluttua alkavat Tokion kesäolympialaiset.

Japanilaiset ovat suhtautuneet kaikkien aikojen kalleimpaan urheilutapahtumaan varautuneesti. Sen ymmärtää. Olympialaisten lähestyessä maahan julistettiin hätätila. Japanin koronatilanne on heikentynyt ja rokotukset ovat edenneet hitaasti. Vaikka kisat käydään ilman katsojia, urheilijoiden määrä on valtaisa. Siitä kertoo osaltaan Suomen lajikirjo, joka ulottuu painista rullalautailuun.

Kansakuntia yhdistävän urheilun on ryhdyttävä dieetille. Perusarvoistaan etääntyneiden pömpöösien tapahtumien aika on ohi. Ei ole itsetarkoitus, että arvokisoja järjestävät vain rikkaimmat tai itsevaltaiset valtiot.

Liian kauas on tultu siitä, kun ruskeita kirjekuoria saanut Paavo Nurmi julistettiin ammattilaisena kelvottomaksi edustamaan maataan olympialaisissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut