Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimustieto turvepelloista hämmentää

Kovat väitteet turvepeltojen valtavista kasvihuonekaasupäästöistä saattavat olla vahvasti liioiteltuja. Siltä näyttävät alustavat tutkimustulokset Luonnonvarakeskuksen Ruukin tutkimusasemalta. Tutkittavana ovat olleet ohutturpeiset pellot, joilla salaojat ovat kivennäismaassa puolisen metriä turvekerroksen alla (Suomalainen Maaseutu 5.7.).

Tähän saakka on väitetty turvepeltojen tuottavat puolet maatalouden kaikista kasvihuonekaasupäästöistä eli 7,8 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Asiantuntija-arvion mukaan todellisuudessa päästöt saattavat olla selvästi alle kaksi miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Laskuvirhettä selittää sekä turvepeltohehtaarien määrän että hehtaarikohtaisten päästöjen yliarviointi.

Luken maannostietokannan mukaan turvemaita on 260 000 hehtaaria. Tietokanta ei kuitenkaan erottele turve- ja multamaita saati että sitä olisi tehty päästölaskennan pohjaksi. Uusien selvitysten perusteella turvepeltojen määrä on pudonnut vähintään alle 150 000 hehtaariin. Määrä voi olla jopa alle satatuhatta hehtaaria. Uutta tietoa on luvassa Luken, GTK:n ja Maanmittauslaitoksen yhteishankkeesta.

Turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjen arvioinnin vaikeuskerrointa kasvattaa se, että turvemaiden päästöt vaihtelevat runsaasti.

Hämmentävät tutkimustulokset osoittavat, että tutkimustyötä tarvitaan ehdottomasti lisää. Ennen lisätulosten saamista pitkälle meneviä poliittisia johtopäätöksiä on viisasta välttää.