Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallo oli hetken elämää suurempi

Maailman suosituin urheilulaji on jalkapallo. Suosittu se on myös Euroopasta, jonka mestaruudesta käyty turnaus päättyi maanantain ensiminuuteilla Suomen aikaa Italian voittoon rangaistuspotkukilpailun perusteella.

Jalkapallon suosio selittää tietysti sitä, että monessa maassa poliitikot, viranomaiset ja tavalliset kansalaiset sekä tietysti Euroopan jalkapalloliitto Uefa pitivät mahdollisena katsoa läpi sormien turvallisuusvaatimuksia, joiden noudattamiseen olisi ollut koronapandemian deltavariantin vuoksi erityistä aihetta.

Venäjältä tautia levisi Suomeenkin ja pelko jälleen uudesta tautiaallosta elää. Englannin ja Italian välistä ottelua seurasi noin 60 000 katsojaa, joiden riehumisen jäljet pelottavat. Muutoinkin eri puolille Eurooppaa hajautetut kisat olivat terveysturvallisuuden näkökulmasta pähkähullut.

Urheilu on paljolti politiikkaa, väitettiin siitä mitä tahansa. Ja niin asian näkee myös moni suomalainen. Peräti 76 prosenttia sanoo, että Suomen pitää boikotoida urheilun arvokisoja maissa, joissa rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia (Savon Sanomat 12.7.). Näkemystä tulkiten se olisi voinut tarkoittaa, ettei EM-kisojen otteluista olisi pelattu esimerkiksi Pietarissa peliäkään.

Jalkapallo oli hetken elämää suurempi asia muutoinkin. Moni teki finaaliasetelmasta vertauskuvallisen EU:n ja siitä irtautuneen Ison-Britannian välisen taistelun, vaikka kyse oli vain Italian ja Englannin välisestä ottelusta. Nyt on arki ja ymmärrämme taas, että jalkapallo on vain peliä.