Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 13.7.2021 Sähkön hintaa voisi laskea porrastamalla sähköveroa

Sähkön siirtohinta laskuun, lupasi otsikko maanantain Savon Sanomissa. Ja tottahan se on, että viiden vuoden kuluttua siirtohinnat kääntyvät laskuun Savon Voiman alueella. Arvio on tosin työ- ja elinkeinoministeriön, joka ei tietenkään voi mennä takuuseen, miten myrskyt ja muut siirtohintoihin vaikuttavat seikat lähivuosina menevät. Mutta sentään teoriassa on mahdollista, että siirtohinnat laskevat.

Sitä ennen käynee tosin niin, että siirtohinnat nousevat. Niin kuin ne ovat viime vuosina nousseet ainakin vuodesta 2016 lähtien lukuunottamatta vuotta 2019. Vuonna 2016 sata euroa maksanut sähkön siirto maksaa nykyään yli 140 euroa.

Investoinnit säävarmaan verkkoon ovat lyhentäneet sähkökatkoja. Sähkön käyttäjät eivät välttämättä ole sitä huomanneet, mikä on syönyt uskottavuutta investointien kasvun yhteydeltä sähköverkon vikaherkkyyden vähenemiseen. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä Savon Voiman verkkoyhtiön toimitusjohtajan arviota, jonka mukaan Vieno-myrskyn vuoksi sähköä vaille joutuneiden määrä olisi ollut peräti 45 000 asiakasta ilman viime vuosien valtavia investointeja. Nyt sähköä vaille jäi noin 30 000 asiakasta.

Sähkömarkkinalakia uudistettiin aikaan sen vuoksi, kun myrskyjen katkomat sähköt suututtivat kansalaisia siinä määrin, että poliitikot katsoivat aiheelliseksi luvata investointeja säävarmaan verkkoon. Tavoite oli jo tuolloin huolehtia siirtohintojen kohtuullisuudesta. Se ei vain toteutunut, kun valvontamalli mahdollisti eräänlaisen siirtohinojen korotusautomaatin rakentamisen, koska yhtiöt voivat määritellä sähköverkon arvon toteutuneita kustannuksia suuremmaksi.

Savon Voima ei ole ainoa siirtohintojen nostaja, mutta yksi kovimmista kyllä, mikä siis johtuu investoinneista, joiden määrä taas johtuu eniten suuresta sähköverkon pituudesta per asiakas, eikä ilkeydestä tai yhtiön omasta ahneudesta.

Sähkön siirtohintojen eriytyminen alueellisesti asettaa kotitaloudet keskenään eriarvoiseen asemaan. Kipeimmin siirtohintojen nousu koskettaa pitkien etäisyyksien Itä- ja Pohjois-Suomea.

Investoinnit säävarmaan verkkoon ovat lyhentäneet sähkökatkoja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen olisi mahdollista laskea siirtohintoja hyvinkin nopeasti esimerkiksi porrastamalla sähkövero sen perusteella, miten paljon siirtoverkkoa on per asiakas kuten muutamat sähköverkkoyhtiöt taannoin yhdessä puntaroivat. Valtion tulot eivät sitä paitsi edes laskisi, kun tuntuva huojennus koskisi harvoja ja pikkuriikkinen sähköveron korotus suuria joukkoja.

On sanottu, että veroporrastus olisi vaikea toteuttaa. Vaikeus on puhtaasti poliittista laatua ja tahtokysymys. Jos sähköveron alueellinen porrastus on onnistunut Ruotsissa, sama onnistuu myös Suomessa, EU ei ole este.