Pääkirjoitus 14.7.2021: Vihreät pontevoituivat kannatuksen laskusta

Ylen viimeviikkoinen eduskuntavaalimittausoli kylmä suihku erityisesti vihreille, joiden kannatukseksi mielipidetiedustelu lupasi 10,4 prosenttia. Luku oli tavanomainen viime aikojen kannatusmittauksiin nähden, mutta jo 1,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin viime eduskuntavaaleissa. Vielä kauempana on Touko Aallon puheenjohtajuuden aikana mitattu syksyn 2017 ennätyskannatus, 17,8 prosenttia.

Vihreät on toiminut pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksessa jotakuinkin sisäsiistin hallituspuolueen tavoin. Selvästikään sellainen tyyli ei vetoa kansaan. Viime päivinä onkin nähty runsaasti uutisia ja ajankohtaisohjelmia, joissa johtavat vihreät poliitikot ovat käyttäytyneet kuin oppositiopoliitikot.

Puheenjohtaja Maria Ohisalon viimeviikkoinen ilmoitus joulukuussa tulevasta perheenlisäyksestä muuntui julkisuudessa nopeasti osaksi puolueen profiilin terävöittämistä. Syntyi spekulaatiota, tuuraako sama ihminen häntä sekä puheenjohtajana että sisäministerinä, vai voiko tuuraajia olla kaksi.

Twitter on sittemmin täyttynyt viesteistä, joissa puheenjohtaja Ohisalo syyttää hallituskumppaneitaan ja erityisesti keskustaa siitä, että ne tulkitsevat hallitusohjelmaa väärin. Hiilinielujen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen tavat ovat vääriä, riittämättömiä ja kunnianhimottomia. Kovasta kielenkäytöstä huolimatta on epätodennäköistä, että vihreät lähtisivät punavihreästä hallituksesta. Ministerisalkkuihin tarrautumisen puolesta puhuu se, että Ohisalo on saanut voimakasta tukea entiseltä puheenjohtajalta europarlamentaarikko Ville Niinistöltä, joka piti sosiaalidemokraattien toimintaa häpeällisenä metsästrategian käsittelyssä. Hän myös katsoi, että keskusta on ajanut läpi linjan, jonka mukaan EU:ssa ei saa ajaa hyviä luontotavoitteita ( Yle 9.7.).

Populistisen kielenkäytön mestari Niinistö onkin ykkösehdokas tuuraamaan Ohisaloa puheenjohtajana. Sisäministeriksikin hän voisi ryhtyä, sillä hänellä on ministerikokemusta vaalikaudelta 2011-2014 Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallitusten ympäristöministerinä. Ministeriys kuitenkin rajoittaisi hänen mahdollisuuksiaan näykkiä hallituksen politiikkaa. Sisäministerin tehtävän tuuraukseen soveltuvia ehdokkaita on puolestaan useita. Kokeneimmat ovat Satu Hassi ja Outi Alanko-Kahiluoto.

Vaikka Ohisalon äitiysloman tuurauksen alusta onkin lyhyt matka aluevaaleihin, ne ovat ensimmäinen kunnon etappi sen mittaamiseksi, miten pontevoituneet puheet näkyvät kannatuksessa.

On epätodennäköistä, että vihreät lähtisivät hallituksesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut