Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Suomi ei rikkonutkaan ihmisoikeuksia

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) kumosi tiistaina langettavan päätöksen, jonka se antoi Suomelle 2019.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus antoivat kielteisen turvapaikkapäätöksen irakilaismiehelle, joka palasi kotimaahansa vuoden 2017 lopulla. Väärennettyjen asiakirjojen mukaan mies oli ammuttu kuoliaaksi pian Bagdadiin paluunsa jälkeen. Todellisuudessa miehen kuolema oli lavastettu ja mies oli elossa. EIT uskoi asiakirjojen aitouteen ja katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja, joissa todetaan jokaisen oikeus elämään ja kielletään kidutus ja epäinhimillinen kohtelu.

Tapaus on erittäin opettavainen esimerkki siitä, miten myös ihmisoikeussopimuksiin vedotaan valheellisin perustein hyödyn tavoittelemiseksi. Irakilaismiehen tapauksessa keskusrikospoliisin epäily asiakirjojen aitoudesta ei ollut rasismia vaan tervettä harkintaa epäillä asiakirjojen aitoutta.

Irakilaismiehen tytär ja tyttären entinen aviomies on käräjäoikeudessa tuomittu EIT-huijauksesta lähes kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjän mukaan huijausoperaation tavoite oli saada oleskelulupa tyttärelle lapsineen. Tytär saikin oleskeluluvan. Oikeuden mukaan ilman väärennöksiä oleskelulupaa tuskin olisi irronnut. Nyt on aika kysyä, tapahtuiko myös siinä vääryys, joka kaipaa oikaisua? Vähintään tyttären oleskelulupa olisi pantava uudelleenharkintaan.