Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 16.7.2021 Hoivakotien toimintaa on valvottava tiukemmin

Yksityisten hoivakotien arjen käytännöissä on edelleen vakavia puutteita. Yksi esimerkki tästä saatiin tiistaina, kun Yle kertoi lukuisista puutteista Hoivakymppi Oy:n Hannun Linna-nimisessä aikuisten kehitysvammaisten yksikössä.

Yksikkö siirtyy Tampereen kaupungin toimintaan, mutta kuuluu vielä syyskuun loppuun saakka kuopiolaisen KPY-konserin omistamalle Vetrealle. Vetrean toimitusjohtaja Riikka Pikkarainen kertoi Savon Sanomille, että rikkeet tulivat hallinnolle osittain yllätyksenä ( Savon Sanomat 14.7.).

Luvan mukaan yksikössä on tehostetun palveluasumisen paikka 21 aikuiselle kehitysvammaiselle ja lisäksi kuusi tukiasumisen paikkaa kehitysvammaisille. Avin mukaan henkilökuntaa oli selkeästi liian vähän, pahimmillaan alle puolet siitä, mitä tulisi olla. Keväällä ja kesällä henkilöstömitoitus oli luvanmukainen vain muutamana päivänä. Oli myös muita tylyjä huomioita. Ihmisiä oli sidottu pyörätuoliin vyöllä kiinni, eikä tällaisesta henkilön itsemääräämisoikeutta rajoittavast teosta ollut kirjallista päätöstä kuten pitäisi olla. Sänkyjen laitoja oli nostettu niin, että pääsy sängystä estyi.

Terveen liiketoiminnan ylläpito vaikuttaa olevan jatkuvasti ongelmallista tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Kangasalan kaupunki puuttui äskettäin Vetrea Elo Einarin tehostetun palveluasumisen tuotantoon ja totesi, ettei yksikössä ole työskennellyt pätevää lääkehoidosta vastaavaa sairaanhoitajaa viime kesän jälkeen. Pikkaraisen mukaan puutteet tulivat "yhtiölle vähän yllätyksenä" ( Aamulehti 2.7.).

On epätodennäköistä, että yritysjohto olisi ollut tietämätön toiminnan puutteista kummassakaan tapauksessa. Miten voisi olla, kun vuoden 2017 jälkeen Hannun Linnaan on tehty 11 valvontakäyntiä ( Aamulehti 24.6.)? Yrityksen omavalvonta on pettänyt, mikä on ollut aikaisemminkin ennemmin sääntö kuin poikkeus aluehallintovirastojen valvonnoissa. Kun eettisiin toimintatapoihin sitoutuneen Vetrean hoivakodeissa on yhä vakavia puutteita, mikä todellinen tilanne onkaan alalla kaikkiaan?

Ihmisten hoivaaminen ei ole tehdastyötä. Se tarkoittaa, etteivät tehdasteollisuudesta tutut tuottavuuden lisäämisvaatimukset voi koskettaa hoivakoteja, kun inhimillisyys halutaan säilyttää. Mummoja ja pappoja, vammaisia ja kuntoutettavia on hoidettava laadukkaasti ja lämpimästi yksilöinä, kunnioittaen ja arvostaen. Tämä lähtökohta pitää olla myös kilpailuttamisissa ensisijainen ja raha vasta seuraava. Hoivakotien toimintojen tervehdyttämisessä kiireelliseksi ensiavuksi käy valvonnan kaikinpuolinen tiukentaminen.

Mikä todellinen tilanne onkaan?