Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.7.2021 On paha, jos inflaatioravi muuttuu laukaksi

Aivan kuin ravikilpailussa tasapainoinen ravi on hyvän juoksun edellytys, samoin sopivan tasainen inflaatio pitää talouden pyörät pyörimässä.

Nyt ilmassa on merkkejä, jotka antavat aiheen pelätä inflaatioravin karkaamista laukalle. Kesäkuussa Yhdysvalloissa inflaatiovauhti oli 5,4 prosenttia.

Toisin kuin ravikilpailussa, inflaatiolaukka ei johda hylkäystuomioon, mutta voi johtaa hallitsemattomaan inflaatiokierteeseen, jossa kaikki hinnat nousevat vuoronperään. Talous pahimmillaan ylikuumenee.

Viime viikolla Yhdysvaltojen keskuspankin (Fed) pääjohtaja Jerome Powell kuitenkin katsoi, että inflaatiopiikki on väliaikainen ja että sen vuoksi Fed ei kiirehdi purkamaan elvytystoimia. Myös Fedin entien pääjohtaja ja nykyinen valtiovarainministeri Janet Yellen katsoo nopean inflaation jäävän väliaikaiseksi.

Saksalaisen rahoituskonserni Allianzin taloudellinen neuvonantaja Mohamed A. El-Erian katsoo kuluttaja- ja tuottajahintojen yhtäaikaisen nousun johtavan siihen, että toteutuneeseen inflaatioon yhdistyy lisäinflaatiota (Kauppalehti 15.7.). Palkat nousevat. Kustannuksia siirtyy myyntihintoihin. Reaalikorko pienenee – tai menee yhä enemmän pakkaselle, mikä voi myös kiihdyttää inflaatiota.

Osakemarkkinoilla pelot kuluttajahintojen kallistumisesta ja ostovoiman heikentymisestä sekoittuvat parhaillaan moniin muihin pelkoihin. Esimerkiksi pelkoon siitä, että yritysten kovin kasvu koronan jälkeen on ohi tai että koronaviruksen delta-muunnos tuo vielä uuden tautiaallon. Toisin sanoen osakemarkkinoilla epäillään myönteisiä odotuksia lähiaikojen tuloksista ja kasvusta. Nopeutuvan inflaation ja hidastuvan kasvun yhtäaikaisuus saattaisi sysätä talouksia kohti laskusuhdannetta, kun keskuspankkien olisi pakko kiristää rahapolitiikkaa nopeasti ja paljon, siis nimellistä ohjauskorkoa inflaation kasvua enemmän.

Keskuspankkien olisi pakko kiristää rahapolitiikkaa.

Maailmantaloudessa yksi kysymysmerkki on Kiina, jonka talous ainoana suurvaltana kasvoi viime vuonna, mutta joka nyt ilmoitti talouskasvun hidastuneen toisella vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa. Kasvu hidastui luultavasti raakamateriaalien hintojen nousun ja kuluttajien säästämisinnon vuoksi.

Kun keskuspankit aikanaan lopettavat elvytystoimet ja mahdollisesti nostavat korkoja inflaation taltuttamiseksi, osakekurssit laskevat. Historia opettaa, että pienikin ikävä uutinen voi sysätä osakekurssit voimakkaaseen laskuun. Toistaiseksi ahneus on voittanut pelon.