Tulvatuhot ohjaavat myös mielialoja

Länsi-Euroopan järkyttävät tulvat ovat vieneet varmuudella lähes 200 ihmisen hengen Saksassa ja Belgiassa. On mahdollista, että kuolonuhrien määrä nousee edelleen. Erilaisia vammoja ovat saaneet sadat ihmiset.

Epävarmuus tulvien tappamien ihmisten määrästä jatkuu, koska puhelinyhteydet, sähköt ja tiestökin ovat monin paikoin poikki. Kateissa oli maanantaina yhä useita kymmeniä.

Liittokansleri Angela Merkel totesi, ettei saksan kielessä ole sanoja kuvaamaan tuhojen laajuutta. Katastrofi saattoikin kansakunnan hetkessä sellaiseen henkiseen tilaan, että Merkelin seuraajaksi pyrkivän kristillisdemokraattien puheenjohtajan Armin Laschetin naureskelu puhetta pitävän liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin selän takana tulva-alueella voi vaikeuttaa ja jopa estää hänen valintansa liittokansleriksi.

Laschetin esimerkki osoittaa, miten luonnonmullistukset saattavat ohjata erittäin voimakkaasti kansalaisten mielialoja. Siten se myös todistaa, etteivät diktaattorit turhaan pimitä, vähättele ja vääristele kansakuntia kohtaavia katastrofeja. Ne kun saattavat horjuttaa heidän asemaansa, vaikka he eivät olisi edes osasyyllisiä tapahtumiin.

Länsi-Euroopan demokratioissa kuten Saksassa vahinkoja ei sen sijaan pimitetä. Ensin kartoitetaan vahingot ja raivataan sotkut pois ja sitten jälleenrakennetaan. Tuhot ohjaavat varautumista luonnonmullistuksiin jatkossa. On myös luultavaa, että ilmastonmuutoksen torjuntatoimien kannatus kasvaa ja niiden vastustus vähenee.

Kommentoi