Afrikkalainen sikarutto uhkaa taas

Ulkomaanmatkailun lisääntyminen kasvattaa taas afrikkalaisen sikaruton (ASF) uhkaa. Sikojen, villisikojen ja minisikojen verenvuotokuumetauti on niille vaarallinen virustauti, jota vastaan ei ole rokotetta eikä hoitokeinoja. Tauti ei tartu ihmiseen.

Varoittelu taudista on ajankohtainen, koska viikko sitten Ruokavirasto tiedotti, että ASF-tautia on löytynyt Virossa Harjumaan Kiilin kunnassa sikatilalta, joka on 20 kilometrin päässä Tallinnasta. Samoin viime viikolla kävi niin, että ASF pääsi ensimmäistä kertaa tuotantosikaloihin Saksassa lähellä Puolan rajaa. Puolassa tautia löytyi seitsemästä tuotantosikalasta toissa viikolla.

Tauti on herkkä tarttumaan. Lisäksi se voi säilyä vuosikausia pakastetussa lihassa. Virus leviää jopa vaatteiden, rehun, kuivikkeiden ja kuljetusvälineiden välityksellä.

Tauti on niin rankka, että jos sitä todetaan jollakin sikatilalla, Ruokavirasto määrää tilan kaikki siat lopetettavaksi, ruhot hävitettäväksi ja tilan desinfioitavaksi. Jos Suomessa todettaisiin yksikin tautitapaus, sianlihan vienti loppuisi välittömästi muun muassa Kiinaan.

Tehokkaimpia ASF:n levittäjiä ovat villisiat, joiden kanta Suomessa kasvaa. Luonnonvarakeskuksen mukaan villisikoja oli tammikuussa noin 3400. Nyt määrä on suurempi. Villisika on nopea lisääntymään kuten voi päätellä 11 villisian kuolemasta liikenneonnettomuudessa viime viikolla. Villisikakanta onkin pidettävä tiukasti kurissa suunnitelmallisella metsästyksellä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut