Pääkirjoitus 23.7.2021: Kuopion johtaminen voisi muuttua avoimemmaksi

Kuopion kuntavaalien voittaja keskusta tarjoaa kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Aleksi Eskelistä, 34, joka aikoo ryhtyä luottamustoimeen päätoimisesti.

Jos valtuusto hänet tehtävään 9. elokuuta valitsee, Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen saa kaupungin johtamiseen sparraajan ja kumppanin, joka tuntee kaupunkia laitoja myöten ja joka on luottamustehtävähistoriansa ansiosta perillä kaupungin paikallispolitiikan toimintatavoista ja kulttuurista sekä eri puolueiden näkökulmista kaupungin kehittämiseen.

Asetelma tarjoaa koko luottamushenkilöorganisaatiolle aivan uusia mahdollisuuksia. Eskelinen voisi omalla esimerkilään lisätä vuorovaikutteisuutta poliitikkojen ja äänestäjien kesken nykyisen kovin virkamieslähtöisen ja turhankin salaisen asioiden valmistelun sijasta.

Avoimuus, päätöksenteon läpinäkyvyys ja vuorovaikutteisuus ovat ehtoja poliittisen ohjauksen lisäämiselle, joka on uuden asetelman ilmiselvä lopputulos. Yksi suositeltava tapa edetä on aito kuuntelu ja julkinen keskustelu päätöksentekoprossin kaikissa vaiheissa ilman tiukasti lukittuja kantoja. Sopii toivoa, että Eskelinen näyttää esimerkkiä avoimuudella median suuntaan.

On toki tilanteita, joissa on edettävä nopeasti ja kenties julkisuudelta piilossa, mutta yleiseksi toimintatavaksi sellainen ei sovi demokraattisessa päätöksenteossa ja salaisetkin prosessit on kyettävä jälkikäteen avaamaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ei voi olla diktaattori. Hänen pitää silti osata tarvittaessa myös johtaa ja päättää jämäkästi. Kritiikinsietokyvylle on runsaasti käyttöä.

Kritiikinsietokyvylle on runsaasti käyttöä.

Kuopion julkisuuskuvaa on sävyttänyt viime vuosina eräänlainen kaunistelun kulttuuri, joka on painanut ongelmia alas ja nostanut esille strategista tavoitetta olla hyvän elämän pääkaupunki. Hieno slogan jää pelkiksi sanoiksi vailla sisältöä, jos lapsiperheiden arki ei toimi ja jos palvelutarjonta muutenkin ontuu.

Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen Kuopion on kyettävä löytämään uusi oma rooli paitsi kaupunkina sinänsä myös Pohjois-Savon veturina ja koko Itä-Suomen valtakunnanosakeskuksena. Mitä Kuopion vanhat roolit merkitsevät, kun kaupungin toiminta keskittyy yhä vahvemmin kehittämiseen? Kaupunkilaisten kuuluu päästä kommentoimaan vastauksia, joita poliitikot kysymykseen antavat.

Luottamushenkilöorganisaatiossa katseet kohdistuvat politiikan rintaman joka lohkolta Eskeliseen, jonka kerrotaan ymmärtävän yhteistyön voiman ja arvon.

Kommentoi