Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tinja Hokkasen kolumni Nuori, sinulla on oikeus tulla kuulluksi

Tulin 13-vuotiaana ulos yläasteen vessasta. Aulasta pois pääseminen ei ollut ihan helppoa, sillä kolme ylemmän luokan tyttöä muodosti muurin oven eteen. Lopulta päätin, että nyt menen tuosta, ja he jättivät minut rauhaan. Toistaiseksi.

Tällaista oli yläasteaikani viikosta toiseen. Milloin suljettiin porukan ulkopuolelle, milloin naureskeltiin ja huudeltiin perään.

Jouduin koulukiusatuksi jo ala-asteen alussa. Luokkakaverini välttelivät seuraani ja supisivat nurkan takana, että tuossa se taas menee. Kiusatuksi jouduin varmaan siksi, että jäin helposti omiin oloihini enkä yrittänyt tehdä kuten kaikki muut. Olin siis helppo kohde.

Kiusatuksi tuleminen ei ole koskaan kiusatun vika. Minulla kävi vain harvinaisen huono tuuri, joka johti yhdeksän vuotta kestäneeseen piinaan ja jatkuvaan varuillaan oloon.

Vaikka nuo kokemukset ovat jo taakse jäänyttä elämää, jättää kiusatuksi tuleminen pitkäaikaiset, pahimmassa tapauksessa loppuelämän mittaiset arvet.

Pahinta tässä on se, etten taatusti ole ainoa, jolla tällaisia kokemuksia on. Nykyajan koulumaailmasta minulla ei ole kokemusta, mutta voisin väittää, että kiusaamisen nollatoleranssia ei ole vieläkään saavutettu. Aina joku päätyy silmätikuksi.

Kiusatuksi tuleminen ei ole koskaan kiusatun vika.

Nuorten jaksaminen on viime aikoina ollut esillä. Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin heinäkuussa (HS 12.7.), että monen lapsen ja nuoren huolet kasaantuvat, eivätkä he saa puhutuksi niistä esimerkiksi vanhemmilleen.

Koronaviruspandemia on pahentanut asiaa entisestään. Lehti kertoo SOS-Lapsikylän huhtikuussa 2020 perustamasta Apuu-chatista, jossa 7–15-vuotiaat pääsevät keskustelemaan ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa anonyymisti.

Ensimmäisen vuoden aikana yhteydenottoja chattiin tuli 23 000, joista 75 prosenttiin ehdittiin vastata. Suuri luku kertoo huolestuttavasti siitä, että nuorillamme ei ole kaikki hyvin.

Esimerkiksi nostan ihmissuhteet. Aihe on noussut esille erityisesti kuluneen vuoden aikana, kun korona on eristänyt ihmisiä toisistaan. Yhdessä Helsingin Sanomien esille nostamista chat-viesteistä eräs nuori on huolissaan yksinjäämisestä, koska hänen kaksi kaveriaan ovat alkaneet jättää häntä porukan ulkopuolelle.

Tässä tilanteessa kenenkään ei tulisi jäädä yksin. On tärkeää kertoa ajatuksistaan jollekin, oli se sitten vanhempi, opettaja, koulukaveri tai anonyymi nettichat.

Sillä nuori, sinulla on oikeus tulla kuulluksi. Sinä olet tärkeä.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.