Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.7.2021 Poliitikon ei pidä haalia tehtäviä yli kykyjensä

Maakunnan kokoiset hyvinvointialueet saavat valtuustonsa ensi tammikuun vaaleissa, joihin ehdokasasettelu alkoi viime viikolla. Uutinen asiasta kirvoitti jo keskustelua, jossa osa katsoi, ettei poliitikkojen pidä toimia kaikilla hallinnon tasoilla ja osa taas arvioi, että kokemukset kunnallisista, maakunnallisista ja valtakunnallisista luottamustehtävistä täydentävät hienolla tavalla toisiaan.

Ihmiset ovat erilaisia. Jollakin on enemmän kykyä omaksua uusia asioita kuin toisella. Joku kestää muita paremmin painetta. Joku saattaa yksinkertaisesti paneutua asioihin perusteellisemmin kuin muut keskimäärin. Ominaisuudet eivät riipu iästä tai sukupuolesta. Siksi poliitikoille ei voi asettaa mitään yhtä mittaa tai tiukkoja ehtoja ja sääntöjä, jotka rajoittaisivat heidän mahdollisuuksiaan asettua ehdolle haluamissaan vaaleissa.

Toisaalta kansalaisjärjestö Pohjola-Nordenin tukisäätiön tapaus todistaa huolen liioista töistä perustelluiksi. Pohjola-Norden teki äskettäin rikosilmoituksen entisestä pääsihteeristään Michael Oksasesta, jonka epäillään kavaltaneen yli 300 000 euroa. Epäilty kavallus olisi alkanut vuonna 2015 ja jatkuneen tämän vuoden alkuun saakka.

Pohjola-Nordenin puheenjohtajina ovat toimineet muun muassa kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ja keskustan Katri Kulmuni Lopulta nykyisen puheenjohtajan Juhana Vartiaisen (kok.) pyynnöstä käynnistyi tukisäätiön ja yhdistyksen välisten raha-asioiden selvitys. Paljastui, että pääsihteeri oli siirtänyt tukisäätiön rahoja tilille, joka oli aikanaan perustettu Tre Smeder-säätiön avustusten vastaanottamiseksi ja sitä kautta kolmelle omalle tililleen ( Helsingin Sanomat 12.7.).

Voi olla, että tukisäätiön perustaminen kansalaisjärjestön varoja hallinnoimaan on ollut aikanaan järkevä päätös. Enää se ei siltä näytä. Syntynyt tilanne olisi kenties ollut vältettävissä, jos tukisäätiöllä olisi ollut selkeästi erillinen hallitus. Nyt koko säätiö ikään kuin unohtui yhdistyksen päättäjiltä, kun pääsihteeri ei asiasta muistuttanut, eikä tuonut puheenjohtajalle "säätiön asiakirjoja eteen" kuten Kulmuni Helsingin Sanomille selitti ( Helsingin Sanomat 21.7.). Asiakirjattomuus ei ole ihme, sillä Virolaista ja Kulmunia ei ilmeisesti ollut edes virallisesti valittu tukisäätiön hallitukseen.

Raha-asioissa luottamus on hyvä, mutta kontrolli vielä parempi. Puheenjohtajan tehtävään sisältyy erityinen vastuu niin yhdistyksissä kuin säätiöissä. Elleivät hallinnon velvoitteet ole tiedossa, eikä ole viitseliäisyyttä ottaa niistä selvää, sellaisia tehtäviä ei pidä ottaa vastaan.

Poliitikoille ei voi asettaa mitään yhtä mittaa.