Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seppo Kääriäisen kolumni Syksy näyttää, mistä hallitus on tehty

Suomi käy politiikan syksyyn kahden mielenkiintoisen puoluekokouksen merkeissä.

Perussuomalaiset kokoontuvat elokuun puolivälissä valitsemaan uutta puoluejohtajaa. Kansanedustaja Riikka Purra on niin ylivoimaisen suosittu, että valinta vaikuttaa selvältä.

Persut odottavat Purran johdolla uutta kannatussykäystä ja myös hallituslukkojen rapsahteluja. Kokoomus on persuvaikuttajien kyselyissä mieluisin kumppani. Uutta pohjaa haeskellaan.

Vihreät valinnevat ministeri Maria Ohisalon jatkamaan puheenjohtajana tiukentuvien ilmastotavoitteiden saattelemana. Europarlamentaarikko Ville Niinistö hiillostaa omiansa.

Vihreiden ounastellaan jättävän hallituksen, jos ilmasto- ja työllisyysratkaisut budjettiriihessä eivät puoluetta tyydytä. Puolueella on kokemusta hallituksesta lähdöstä. Hallituksen eduskuntaenemmistö riippuu vihreistäkin. Ei hallitusta kuitenkaan helpolla jätetä.

Suomen talous kasvaa maailmantalouden vetoavun ansiosta vähintään kohtalaisesti. Nyt olisikin otollinen momentum nostaa työllisyysastetta julkista taloutta vahvistavalla tavalla, jotta heikkenevä suhdanne voidaan ottaa vastaan asianmukaisesti valmistautuneina.

Vaikuttamistyö käy hankalaksi, jos omat joukot ovat hujan hajan.

Hallituspuolueet ovat päävastuullisia EU:n politiikan edunvalvonnasta. Kansallinen yksituumaisuus hallituksen ja opposition rajan yli ratkaisee sen, miten vakavasti Suomen näkökohtia kuunnellaan esimerkiksi ilmasto- ja metsäpolitiikassa.

Europarlamentaarikkojemme rivit rakoilivat. Yhdeksän edustajaa toimi Suomen hallituksen tavoitteiden puolesta. Viisi oli toista mieltä: kolme vihreää, yksi vasemmistoliittolainen ja yksi kokoomuslainen. Vaikuttamistyö käy hankalaksi, jos omat joukot ovat hujan hajan.

Koronatilanne pitkittyy ja monimutkaistuu. Ei tiedä, millainen epidemiasyksy odottaa. Tämäkin koettelee hallitusta.

Hallituksen elämä on yhä enemmän pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) akselin varassa. Hallituksen sisällä kiehahtelee. Oikeisto-opposition tykit sojottavat eritoten kohti keskustaa.

Elokuusta eteenpäin mitataan, mistä Marinin hallitus on tehty.

Hallitus selviytyy, jos se ottaa tosiasiat vakavasti, ei sorru keskinäisiin tappeluihin eikä ole ylimielinen oppositionkaan suuntaan.

Kirjoittaja on iisalmelainen ministeri.