Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pääkirjoitus 24.7.2021 Syrjäisten seutujen pula työntekijöistä vaatii toimia

Sosiaali- ja terveysalan yritys Attendo keskeytti itse vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen Muurutvirran hoitokodissa Muuruvedellä perjantaista alkaen sen jälkeen, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Kuopion kaupunki olivat puuttuneet hoitokodin toimintaan. Hoitokotiin ei ole saatu palkattua tarpeeksi työntekijöitä. Hoitokodin luvan mukaisesta hoitajamäärästä olisi puuttunut jatkossa lähes kolmannes.

Hoitajapulasta johtuu myös se, että Pohjois-Karjalassa pidetään tänä kesänä kuudella paikkakunnalla terveyskeskus kokonaan suljettuna muutaman viikon ajan. Sillä välin potilaat ohjataan muualle. Pohjois-Karjalassa pulaa on etenkin sijaistyövoimasta. Pulaa on myös lääkäreistä ( Yle 20.7.).

Naapurimaakunnan julkisen terveydenhuollon huono jama on ikävä uutinen, sillä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelyjä on pidetty Suomen tehokkaimpana. Tehokkuus ei sitten olekaan kyennyt takaamaan kaiken aikaa tasavertaista palvelua jokaiselle maakunnan asukkaalle asuinpaikasta riippumatta. Kuluja on epäilemättä karsittu.

Aikaisemmin on puhuttu lääkäripulasta, eikä se toki ole poistunut, mutta hoitajapulan kroonistuminen on uudempi juttu. Syrjäisimpiin kuntiin on todella vaikea saada ammattitaitoisia työntekijöitä.

Työvoimapulaa voisi ehkä helpottaa syrjäseutulisä tai verohuojennukset palkasta. Valtiosääntöasiantuntija Tuomas Ojanen arvioi tammikuisessa lausunnossaan harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmänehdotuksia ja katsoi muun muassa, että ideat syrjäseutulisän maksamisesta tai verohuojennuksen antamisesta palkasta edellyttäisivät ennen päätöksentekoa tiedon tuottamista ehdotusten arvioiduista vaikutuksista. Toisin sanoen ehdotuksia pitäisi kokeilla ja kokeiluja varten pitäisi säätää määräaikaisia kokeilulakeja, jotta olisi mahdollista arvioida ehdotusten oikeasuhtaisuutta.

Ojanen tosin arvioi, että verohuojennuksia kohtaan perustuslain vastaiseksi toteaminen on korkealla perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännössä.

Joka tapauksessa sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijäpulaa ei voi enää ohittaa olkia kohauttelemalla. Moni ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä elävä vanhus joutuu jatkuvasti sietämään epäinhimillistä kohtelua. Syytöksiä erilaisista hoivan puutteista puolestaan ottavat vastaan hoitajat ja lääkärit, mikä on yksinkertaisesti väärin, kun työntekijöitä ei kerta kaikkiaan ole saatavilla tarpeeksi. Pulmalle on tehtävä jotain ja nopeasti.

Työvoimapulaa voisi ehkä helpottaa syrjäseutulisä.