Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Laitisen kolumni Kriisi saa luovuuden kukkimaan

Kuopion museon Leonardo da Vinci -näyttelystä jäi käteen ihme ja hämmästys: mistä tämä 500 vuotta sitten kuollut kaikkien alojen asiantuntija sai ideansa?

Da Vinci oli kiinnostunut muun muassa lentämisestä, taistelukoneista, konetekniikasta ja ihmisen anatomiasta. Siinä sivussa tuli tuherrettua muutama taulukin.

Väitetään, että da Vinci ei nukkunut lainkaan yöunia vaan otti lyhyet torkut neljän tunnin välein.

Renessanssineron monipuolisesta tuotannosta kertova näyttely sai pohtimaan luovuuden olemusta. Miten luovuutta voisi kehittää?

Sitä nimittäin löytyy meistä jokaisesta, vaikka todellinen nerous onkin harvinaisempaa.

Kriisien sanotaan ruokkivan luovuutta. Ludwig Wittgenstein kynäili länsimaisen filosofian klassikkoteoksensa Loogis-filosofinen tutkielma tykistössä Itävalta-Unkarin armeijan riveissä keskellä ensimmäistä maailmansotaa.

Da Vincikin sai kehitellä ideoitaan työskennellessään sotilasarkkitehtina ja -insinöörinä.

Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs on puolestaan kiitellyt työnantajaansa siitä, että Apple antoi hänelle 1980-luvulla kenkää. "Yksi elämäni onnekkaimmista tapahtumista", Jobs on sanonut.

Jobs tarkoitti sitä, että potkut olivat paitsi henkilökohtainen kriisi myös mahdollisuus luoda uutta. Loppu onkin historiaa.

Myös koronapandemia on kriisi, joka antaa tilaa luovuudelle. Se näkyy jo: Patentti- ja rekisterihallitus kertoi alkuvuodesta, että Suomessa tehtiin koronavuoden aikana ennätysmäärä patentti- ja tavaramerkkihakemuksia.

Aivomyrskyn voi nähdä osana pandemian synnyttämää luovaa tuhoa. Uusia tuotteita ja palveluita keksitään, kun on pakko.

Kukaan meistä tuskin toivoo sotaa tai uutta maailmanlaajuista kulkutautia vain siksi, että luovuus kukkisi. Lohdullista onkin, että luova ajattelu ja työskentely eivät edellytä valvottuja öitä, konkurssiuhkaa tai tohtorin hattua. Niitä oppii tekemällä ja kokeilemalla.

Thomas Edisonia lainaten: Neroudesta yksi prosentti on inspiraatiota ja loput 99 prosenttia perspiraatiota. Tarvitaan intoa, aikaa ja rohkeutta epäonnistua.

Luovat ideat syntyvät usein yksin, mutta työelämässä niiden jalostamiseen tarvitaan yleensä tiivistä vuorovaikutusta.

Epäilen, että jatkuva etätyö ja Teams-ikkunan kanssa keskustelu eivät synnytä parhaita mahdollisia neronleimauksia.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.